'Over Leven' - Unieke fototentoonstelling van Guy van Grinsven

In zijn ruim 40-jarige carrière maakte Limburgs bekendste fotograaf Guy van Grinsven (Maastricht, 6 januari 1949) misschien wel meer dan een miljoen foto’s – hij is al jaren de tel kwijt. Aanvankelijk sjouwend met loodzware analoge apparatuur deed hij verslag van sportgebeurtenissen, events met echte en would-be society-figuren en koninklijke staatsbezoeken. Maar hij reisde ook op eigen gelegenheid naar de vier hoeken van de wereld. Voor Guy kent de wereld geen grenzen, overal voelt hij zich net zozeer thuis als in Kanne, bij Maastricht, waar hij woont.

Na het behalen van zijn vakdiploma aan de Fotovakschool en drie jaar in dienst van het Nationaal Fotopersbureau (NFP) ontwikkelde Guy van Grinsven zich van een graag provocerende glamourfotograaf tot een meester van portretten, situaties, complete foto-reisreportages, foto- en TV-documentaires, als uitgever van NIVEAU Euregiomagazine en de twee succesvolle fotoboeken ALL AROUND MAASTRICHT.  Drie keer won hij een prijs in de wedstrijd om de Zilveren Camera voor zijn werk. Als enige Nederlandse fotograaf / cameraman was hij op 11 september 2001 getuige van de aanslagen op het World Trade Center in New York. Hierover verscheen een fotoboek in 2016.

Op culinair vlak is hij bekend geworden voor zijn culinaire fotografie in “Uitzicht op Inzicht” van Hans van Wolde’s  restaurant Beluga dat samengesteld werd door Samengeteld door Will Jansen & Hans van Wolde in 2005. Dit prachtig uitgegeven boek geeft een beeld van de kookkunst van chef van Wolde (°Rotterdam, 23 november 1967) die in de korte tijd dat hij zijn Maastrichts restaurant opstartte (1997) zich heeft bewezen als kooktalent: sinds 1998 heeft hij een Michelinster.… en sinds 2005 twee sterren.    

Tijdens de tentoonstelling ‘Over Leven’ maakt de bezoeker kennis met een aantal nieuwe kanten van zijn veelzijdig meesterschap. De selectie was daarbij een hele uitdaging. Van vroege glamour- en pin-upfoto’s tot ontroerende Blootgewoon-foto’s, liefdevol gemaakte reportages uit de euregio Maas-Rijn (zijn internationale achtertuin), huiveringwekkende fotoreisverslagen uit onder andere Cuba, op reis met het Koninklijk Huis en een bruidsreportage met een heel vette Van Grinsven-knipoog, een unieke portrettengalerij rondom Mary Servaes, een speciaal aan 9/11 gewijde ruimte en een impressie van Guy’s meest recente studio- en locatiewerk.

Unieke overzichtsexpositie Guy van Grinsven in “Museum aan het Vrijthof” (het museum is tevens de zetel van de Stichting Academie voor de Streekgebonden Gastronomie) startte op 30 augustus 2018 en loopt tot minimaal 14 januari 2019 – open van dinsdag t/m zondag: 10.00 - 17.30 uur. Zie ook: www.studiopress.nl

 

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments