Eerste 2018 Mergelland Hoen-ei uitgereikt aan Guy van Grinsven

Het Mergelland Hoen is een goede legkip met een eeuwenoude historie in het Mergelland en in het land van Herve. Het ras werd aldaar door de Union Avicole de Liège in 1896 geregistreerd als Poule de Herve ofwel het Hervehoen. Het ras stamt af van de Gallische oerkip, de Gauloise. Het dier heeft zich in haar Limburgse en Luikse habitat uitstekend aangepast aan het leven op de boerenerven en weilanden. In het Nederlands grensgebied van Zuid-Limburg waren deze hoenders ca. 1960 geheel verdwenen.

Op 25 mei 2012 werd het Genootschap van het Herve/Mergelland Hoen opgericht met Ton Wanders als voorzitter met het oog op herleving van het ras in zijn oorspronkelijk habitat. Sinds 2013 wordt jaarlijks in de maand januari het eerste Mergellandhoen-ei (een ludieke variant op het eerste kievitsei in Friesland) feestelijk uitgereikt aan een persoon of instantie die het Hoen en de Euregionaliteit van het fokprogramma van de Limburgse oer-kip een warm hart toedraagt en die een bijzondere rol vervult in de ontwikkeling van de Euregio Maas-Rijn. wil benadrukken.

In 2013 werd het eerste ei aangeboden aan de Nederlands-Limburgse gouverneur Theo Bovens. In 2014 was het eerste exemplaar voor Ria Oomen, van 1989 tot 1 juli 2014 lid van het Europees Parlement en die veel betekende voor haar streek waar de landsgrenzen van Duitsland en België slechts een tiental kilometers van elkaar verwijderd zijn.
Zakenman Bernard Piette Honorair Consul voor Nederland in de Belgische provincies Luik, Namen en Luxemburg en tevens directeur van het netwerkplatform Logistics in Wallonia kreeg het “eerste ei van Mergelland Hoen” in 2015. Architect Jo Janssen kreeg de eer in 2016 omwille van het Mergelland Hoen Dorp als belevenisdorp waar cliënten van Daelzicht het Mergelland Hoen kunnen beleven; een gezamenlijk initiatief van zorgorganisatie Daelzicht, het Genootschap Herve/Mergelland Hoen en de Maastrichtse architect Jo Janssen. In 2017 viel de eer te beurt aan professor dr. Luc Soete, voormalig rector maginificus van de Universiteit Maastricht. Hij nam het ‘eerste ei’ op zondag 22 januari 2017 in ontvangst tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van BENEV Maasland in Hostellerie La Butte Aux Bois in Lanaken. Hierbij kreeg Gouverneur Herman Reynders van Belgisch-Limburg tijdens de bijeenkomst een tweede 'eerste ei'. Dit was een buitengewoon jubileum-ei. Op deze manier gaf de stichting een extra accent aan het Euregionale karakter van het behoud van het Mergelland Hoen, 5 jaar na de uitreiking aan gouverneur Theo Bovens.

Inmiddels zijn de activiteiten van het genootschap van het Mergellandhoen in 2016 opgegaan in de Belgische Hoenderclub Nederland dat in 2014 werd opgericht en die zich inzet voor het fokken van zeldzame Belgische Hoenderrassen in Nederland. Begin 2018 reikte BHN dan ook het eerste “Mergelland ei 2018” uit. Dit gebeurde op Landgoed Moerslag, een prachtig gelegen carréhoeve aan de rand van het Savelsbos tussen de hoogstamfruitbomen van Sint Geertruid in het zuidelijkste puntje van het Nederlandse Heuvelland. Hier kwam top-fotograaf en bekende Nederlander (ook binnen de ASG !), Guy van Grinsven, op het erepodium.

Guy fotografeerde regelmatig het Mergelland Hoen vanuit een bijzonder perspectief. Zo maakte hij, een dag lang, een fotoserie van een Mergelland haan, die loopt op een glasplaat. Op deze manier kreeg hij ongewoon kunstige beelden vanuit een volkomen ander perspectief.

Verwijzen we hierbij naar de unieke overzichtsexpositie over Guy van Grinsven in het “Museum aan het Vrijthof” (het museum is tevens de zetel van de Stichting Academie voor de Streekgebonden Gastronomie) dat loopt van 30 augustus 2018 en loopt tot minimaal 14 januari 2019 – open van dinsdag t/m zondag: 10.00 - 17.30 uur. Zie ook: www.studiopress.nl en de bijdrage in de ASG-Nieuwsbrief.
(J.C.)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....