UITNODIGING: De Grote Napoleon (namiddagbezoek 27/10/2022)

UITNODIGING: (Uitnodiging Grote Molen PDF document)
Op donderdag 27 oktober 2022 staat een namiddagbezoek gepland aan de molen “De Grote Napoleon” / bakkerij “Oud Huis Mariman”.
Dit bezoek staat onder leiding van ASG-bestuurslid Albert Van Wassenhove, mede met support van streekspecialist André Delcart.
Het vooropgesteld programma:
- Samenkomst in De Grote Napoleon / bakkerij Oud Huis Mariman [Posthoornplein 6, 9290 Hamme. Ontvangstkoffie is voorzien.
- Om 13.30: bezoek aan de windmolen en het bakkerij- museum van de familie Mariman.
- ca. 15.00 komen we terug bijeen voor een streekgebonden vieruurtje: koffie met Dendermondse vlaai, met toelichting door André Delcart.
- Dit wordt gevolgd door een woordje van de voorzitter” over "ASG" tijdens en na corona”.

Afgelast - ASG-causerie 'Eten wat de pot schaft? De evolutie van de eetcultuur tijdens de jongerenvakanties van CM vanaf 1947'

In het kader van de reeks 'Auteurslezingen' presenteert ASG-bestuurslid Clem Reynders op woensdag 22 april 2020 deze uiteenzetting van Gerda Broekmans over wat jongeren eten tijdens de jeugdkampen van de CM (Christelijke Mutualiteiten - een Belgisch ziekteverzekeringsfonds) en of dat in het verlengde ligt van het dagdagelijkse eetpatroon thuis. Dit laatste was in elk geval de startvraag van mevr. Broeckmans voor haar afsluitende masterproef tot het behalen van haar master in de geschiedenis in 2019 aan de KU Leuven onder leiding van promotor prof. dr. Nelleke Teughels (Onderzoeksgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750).

Met haar lezing geeft mevr. Broeckmans ons inzicht in haar scriptie Eten wat de pot schaft? De evolutie van de eetcultuur tijdens de jongerenvakanties van CM vanaf 1947” en krijgt men een verhelderende kijk op iets wat toch voor kinderen belangrijk is op kamp: wat kwam er op de kamptafel, hoe veranderde dat in de loop van 70 jaar, wat waren de oorzaken van die veranderingen en waarin lag de eigenheid van de CM eetgewoontes… Misschien wekt het nog herinneringen op!

ASG Bedrijvenbezoek Hamme

<p><span style="color: #47394a; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: left; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;">Bezoek aan de windmolen &ldquo;De Grote Napoleon&rdquo;. Uitleg door Andr&eacute; Delcart.<br /></span></p>

Op zaterdag 5 november 2016 bezochten we Hamme, een Oost-Vlaamse gemeente langs Durme en Schelde met een aantal culinaire troeven. Dit onder leiding van André Delcart. Het programma omvatte:

Samenkomst in “De Grote Napoleon” om 9 uur met uitgebreid ontbijt;
Bezoek aan de windmolen “De Grote Napoleon”. De site is uitgebreid met een bakkerij, een bakkerswinkel met verbruikszaal, ijssalon, een feestzaal, een tentoonstellingsruimte, het ambachtelijke mosterdbedrijf Vernimmen-De Lelie en nu ook een bakkerijmuseum.
Middagmaal in huis “De Kille”, nadien bezoek aan het tomatenbedrijf  SOLANI en afsluitend koffie en gebak.
Een fotoverslag vindt u bij onze Fotoboeken.


Inhoud syndiceren
 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....