Corona - richtlijnen

Het is aan ons om de verspreiding van COVID-19 te vertragen. Iedereen, inclusief jonge, gezonde mensen, moet in deze periode grote groepen mensen vermijden. Blijf op de hoogte van de richtlijnen voor de volksgezondheid op info-coronavirus.be.

De ASG-causerie van 22 april is geannuleerd.

Afgelast - ASG-causerie 'Eten wat de pot schaft? De evolutie van de eetcultuur tijdens de jongerenvakanties van CM vanaf 1947'

In het kader van de reeks 'Auteurslezingen' presenteert ASG-bestuurslid Clem Reynders op woensdag 22 april 2020 deze uiteenzetting van Gerda Broekmans over wat jongeren eten tijdens de jeugdkampen van de CM (Christelijke Mutualiteiten - een Belgisch ziekteverzekeringsfonds) en of dat in het verlengde ligt van het dagdagelijkse eetpatroon thuis. Dit laatste was in elk geval de startvraag van mevr. Broeckmans voor haar afsluitende masterproef tot het behalen van haar master in de geschiedenis in 2019 aan de KU Leuven onder leiding van promotor prof. dr. Nelleke Teughels (Onderzoeksgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750).

Met haar lezing geeft mevr. Broeckmans ons inzicht in haar scriptie Eten wat de pot schaft? De evolutie van de eetcultuur tijdens de jongerenvakanties van CM vanaf 1947” en krijgt men een verhelderende kijk op iets wat toch voor kinderen belangrijk is op kamp: wat kwam er op de kamptafel, hoe veranderde dat in de loop van 70 jaar, wat waren de oorzaken van die veranderingen en waarin lag de eigenheid van de CM eetgewoontes… Misschien wekt het nog herinneringen op!

Causerie 'Onze rijke historie op het vlak van het wijn maken en distilleren' op woensdag 25 september 2019

In het kader van de reeks “Auteurslezingen 2019” organiseert, gezamenlijk, de vzw ASG met de vzw Nationaal Jenevermuseum en in samenwerking met het Jenevermuseum een interessante causerie op woensdag 25 september 2019 om 19u30 met als onderwerp 'Onze rijke historie op het vlak van het wijn maken en distilleren.' Hierbij werd ASG-lid Geurt van Rennes bereid gevonden deze te geven. Geurt is zelfstandig wijnbouwadviseur en docent wijnbouw en distilleren, evenals voorzitter van BeNeVit, een waarschuwingsnetwerk en communicatieplatform voor meer dan 300 wijnbouwers - kortom een expert terzake.

Locatie: Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 19, 3500 Hasselt

Causerie 'De korte keten’ door Sander Dragt op donderdag 20 juni 2019

In het kader van de reeks “Auteurslezingen 2019” organiseert de ASG, na de interessante causerieën van 2018, op donderdag 20 juni 2019 een uiteenzetting op de Lavendelhoeve, waarbij Sander Dragt (bachelor geography - Hoofd afdeling verkoop Maatwerkbedrijf De Wroeter en coördinator Puur Limburg) bereid werd gevonden deze te geven met als onderwerp:
'De korte keten - een duurzaam afzetsysteem waarbij men het aantal schakels tussen producent en consument zo kort mogelijk tracht te houden'

Thema-avond en tentoonstelling 'Eten tijdens WO I' op donderdag 22 november 2018

Op donderdag 22 november 2018 tijdens de “Week van de Smaak” organiseert de ASG samen met het Stadsarchief Hasselt, haar jaarlijkse thema-dag, ditmaal in het kader van de herdenking van 100 jaar “einde WO I” (Den Grooten Oorlog).

17.15: lezing in het Stadsarchief over de oorlogskeuken door Eddie Niesten, auteur van publicaties over landbouw- en voedingsgeschiedenis (o.m. 'Tweemaal oorlog, driemaal honger'), lid van de ASG-redactieraad en regelmatig medewerker aan programma’s rond voeding en volksgebruiken op radio en tv.

Causerie “Van Mammoet tot Big Mac” door Staf Henderickx op donderdag 27 september 2018

In het kader van de reeks “Auteurslezingen 2018” organiseert de ASG, na de interessante causerieën van Albert van Wassenhove en Viviane Vaes, op donderdag 27 september 2018 uiteenzetting door dokter Staf Henderickx. Als huisarts bij “Geneeskunde voor het Volk” mocht Staf Henderickx al heel wat publiceren. Zijn laatste boek is "Van Mammoet tot Big Mac" met beschouwingen over voeding en mensen… Rechtstreekser informatie over dit alles is waarschijnlijk niet denkbaar.

Van Dagelijkse kost tot Puur genieten: al jaren zijn Vlaanderen en Nederland in de ban van kookboeken en kookprogramma’s. Hoe onze voeding door de eeuwen heen is geëvolueerd wordt een fascinerend relaas over de zeven vette en de zeven magere jaren in Egypte, de eerste voedselbanken in het oude Rome, middeleeuwse kapoenen, de gouden appels van Columbus, vegetariërs tegen wil en dank, en het haringmirakel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook over de pesticiden, smaak-, kleur- en bewaarstoffen in ons eten en een landbouw- en voedingsindustrie in de ban van chemische monopolies komen aan bod.

Lezing “Van Voedselallergie tot Gastronomie” door Viviane Vaes op donderdag 21 juni

Donderdag 21 juni 2018 Auteurslezing door Viviane Vaes, zaakvoerder Choosy and Delicious en auteur van o.m. 'Gluten- en lactosevrij genieten aan tafel' en ‘Kindertraktaties vrij van gluten, lactose en arm aan suiker’. In het kader van “Van Voedselallergie tot Gastronomie” geeft ze een causerie over “Verandering van voeding door de jaren heen en de oorzaak van de exploderende toename van voedselallergieën”. Hierbij zullen diverse thema’s aangesneden worden als: voeding en gezondheid door de jaren heen, wijziging in onze voedingsgewoonten, wat goed is voor ons of net niet meer zo goed, waar we beter rekening mee houden willen we ons nageslacht zoveel als mogelijk beschermen voor het verzwakken van ons immuunsysteem, waarom er zoveel allergieën / voedselallergieën zijn, …

ASG Nederlanddag, woensdag 25 april.

De ASG Nederlanddag vindt plaats op woensdag 25 april.

Inschrijven tot en met zondag 22 april door storting van € 43 op rekening "Academie voor de Streekgebonden Gastronomie":  IBAN: BE49 4096 5234 7171    BIC: KREDBEBB
en graag een bevestigingsmail naar cjtm [dot] verspaandonk [at] summacollege [dot] nl (Marco Verspaandonk.)

Programma:

11.30 uur Lunch (met streekproducten van partners) op Summa College, Sterrenlaan 10 Eindhoven

13.00 uur bezoek aan streekproducenten (met eigen vervoer)

        We bezoeken de Genneper hoeve en het Wasven (zie meer info onderaan).

17.00 uur Aperitief

Causerie (nieuwe datum: 15 maart 2018) “ We zitten aan, aan het banket “

Causerie in kasteel Fruithof te Boechout op donderdag 15 maart 2018

De ASG organiseert een causerieavond over het thema “We zitten aan, aan het banket of de evolutie van onze menukaarten en eetgewoontes door de eeuwen heen tot heden “.

De lezing wordt gegeven door Albert Van Wassenhove, gewezen leerkracht Piva en lid RvB van ASG.

Plaats: kasteel Fruithof (Fruithoflaan 15, 2530 Boechout. tel. 03 455 07 67. prov. Antwerpen). www.kasteelfruithof.com

• Om 16 u is er een ontvangst met drankje
• Om 16 30u begint het eerste deel van de lezing ( ±45‘ )
• Tijdens de pauze serveren ze ons een witloofschotel met kaassaus in de oven
• Na het 2de deel van de lezing (± 45’) serveren ze ons een verwenkoffie
• Einde voorzien rond 20 u.

De maaltijd met lezing, koffie/thee en aperitief kost € 32,00 pp. extra drank aan tafel niet inbegrepen.


Mini-symposium "De culinaire ziel van Nederland"

Naar aanleiding van de voorstelling van het gelijknamig boek “De culinaire ziel van Nederland – aan tafel met boeren, burgers, kooplui en zeevaarders” organiseerden we [Uitgeverij Garant - Academie voor de Streekgebonden Gastronomie – Skål International Limburg en het Teaching Hotel - Hotel Management School  Maastricht] op woensdag 26 april 2017 een studienamiddag omdat het van het uiterste belang is dat men bewust blijft dat ook de lokale voedingsgebruiken en -specialiteiten een economische waarde herbergen als ze op een innovatieve wijze professioneel “aan de man” worden gebracht. Het was een niet te missen studienamiddag over de toekomst van het streekgebonden culinair erfgoed. 


Inhoud syndiceren
 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments