Herkenrode ontketent spektakel in het bierglas

Na de ASG-Administratieve Statutaire Jaarvergadering van zaterdag 10 maart 2018 konden de aanwezigen het smaken en … het werd unaniem goed bevonden: het vernieuwde biergamma van de Herkenrode-abdijbieren waarbij we dan ook de laatste creaties mochten proeven. Hiervoor zorgden de ASG-bestuursleden Emiel Knaepen (“De Lavendelhoeve” – tevens als lid RvB Herkenrode-vzw ) en Richard Teelen (als zytholoog en stadsgids Hasselt), beiden lid van de ASG-RvB. Hierbij gaf Richard bij het proeven tevens uitleg over de smaakverschillen van deze Limburgse abdijbieren.

Het was inderdaad al van donderdag 30 november 2017 geleden dat in de paardenstallen van de Abdij Herkenrode deze 3 nieuwe bieren werden voorgesteld door bestuurder Wim van Lishout. De naam “Herkenrode-abdijbieren” verwijst naar de Abdij van Herkenrode, een voormalig klooster voor Cisterciënzerinnen, dat meer dan achthonderd jaar geschiedenis herbergt, met abdijhoeve en bedrijfsgebouwen, is gelegen op de zuidelijke Demeroever in Kuringen, een deelgemeente van de stad Hasselt in Belgisch-Limburg.

Hier werden deze bieren voorgesteld in opvolging van de al langer bestaande Herkenrode Bruin en Tripel. Deze 2 bieren - die meermaals in de prijzen vielen - werden in 2009 gelanceerd. De hoogste tijd dus om wat nieuw gerstenat op de markt te gooien.
Net zoals in het verleden werd een beroep gedaan op Robert Putman, voormalig ingenieur-brouwmeester van Alken. Samen met de huidige brouwer van Brouwerij Cornelissen uit Opitter werden een resem nieuwe recepten bestudeerd, om uiteindelijk te komen tot een reeks van 3 nieuwe bieren. Om het geheel de gepaste uitstraling te geven, werden de namen van de bieren en de look over de hele lijn aangepast. Het resultaat mag ongetwijfeld worden gezien en geproefd. En dat hebben de aanwezigen gedaan want nadat ons wat bijkomende uitleg over de nieuwe Erkende Abdijbieren werd meegegeven, werden we achtereenvolgens getrakteerd op een Herkenrode-Cister-Blond(6,5%), een Herkenrode-Noctis-Bruin(7,0%) en een Herkenrode-Vesper-Tripel(9%).

De eerste nieuwkomer is de Herkenrode Cister Blond (6,5% vol.). Dit verfijnde abdijbier is gebrouwen met mouten van tweerijïge zomergerst en gehopt met 100% Saaz-Saaz hop. Leuk weetje: de naam Cister verwijst naar de Cisterciënzer kloosterorde, waar de Abdij van Herkenrode in 1217 als eerste vrouwenabdij van de Nederlanden zich bij aansloot.

De tweede nieuwkomer is de Herkenrode Vesper Tripel (9,0% vol.). Een luxebier dat gekenmerkt wordt door zijn volle smaak en zijn diepgouden kleur. Engelse hop geeft aan dit sterk abdijbier een zeer specifiek aroma. De naam Vesper alludeert naar het avondgebed, dat net voor zonsondergang plaatsvindt. Uiteraard verkrijgbaar met luxueus glas, want zo’n gracieus bier vraagt om gedronken te worden uit een bijzonder glas.

De derde telg in de Herkenrodefamilie is de Herkenrode Noctis Bruin (7,0% vol.). Dit bier, gebrouwen met Munichmout van zomergerst en gehopt met Engelse aromahop, behaalde niet alleen twee gouden medailles op de Monde Selection. In 2016 werd dit bruine abdijbier ook bekroond tot het beste Belgische donkere bier op de World Beer Awards en in 2017 sleepte het een bronzen medaille in de wacht op de AIBA Australian International Beer Awards. Vanzelfsprekend is de receptuur doorheen de jaren ongewijzigd gebleven. Dit internationaal bejubelde bier kreeg wel een andere naam: Noctis, Latijn voor nacht en een verwijzing naar de donkere kleur van het bier.

Daarmee heeft Herkenrode nu drie ambachtelijke Belgische erkende abdijbieren van een verschillend type die voor spektakel zullen zorgen in het bijhorend en mooi herwerkte glas!
(J.C. & R.T. op basis van persnota Herkenrode vzw)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....