Met een glas abdijbier proeven van Herkenrode als 'Abdij van de smaak'

Toen de Vlaamse overheid in 1998 de 100 ha van  het domein Herkenrode aankocht stond Wim Van Lishout als opdrachthouder van Erfgoed Vlaanderen (nu Herita) snel klaar om met een groep vrienden als pioniers aan de slag te gaan om Herkenrode, een voormalig klooster voor cisterciënzerinnen met abdijhoeve en bedrijfsgebouwen (ooit de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden), gelegen op de zuidelijke Demeroever in Kuringen en behorend tot Hasselt in Belgisch-Limburg, een nieuwe toekomst te geven. Met veel enthousiasme, geduld en doorzettingsvermogen werden plannen gesmeed, studies besteld, overlegtafels georganiseerd en geleidelijk ontstond een draagvlak voor de herbestemming, restauratie en investeringen door de bedrijfswereld, Vlaanderen, Limburg en Hasselt om de resterende relicten voormalige Abdij Herkenrode een nieuw leven te geven als cultuur-toeristisch hefboomproject.

De oprichting van de vzw Abdijsite Herkenrode in 2011 als verzelfstandigd agentschap luidt een nieuwe periode in, waarbij de Stad Hasselt het initiatief neemt in de publieksontsluiting en het beheer van de site. De vzw Herkenrode heeft haar eerste missie als pionier en opstartexploitant volbracht. Een nieuwe periode van engagement brak aan, waarbij de missie en doelstellingen van de vzw als vrijwilligersorganisatie  zich meer en meer oriënteerde om de visie, bezieling, kennis en beleving van Herkenrode gestalte te geven. De vzw Herkenrode mag de Tuiltermolen (de vroegere banmolen van de abdij, gelegen langsheen de Zolderse Kiezel 220, 3511 Hasselt) gebruiken als uitvalsbasis voor de promotie van Herkenrode en de bijhorende abdijproducten. Voor meer informatie www.herkenrode.be of via secretariaat [at] herkenrode [dot] be, tel. 011 33 43 70 en gsm 0495/104372.

 

Met het oog op het organiseren van culturele events en alle andere activiteiten ten voordele van de site Herkenrode biedt de vzw Herkenrode zo gestelde abdijproducten, los of onder de vorm van geschenkpakketten om van te genieten. Zo werd Herkenrode de abdij van de smaak met onder meer het proeven van een glas abdijbier, Herkenrode-honing, vlierbloesemlikeur (goed bij verkoudheid en griep of verwerkt in cocktails), Bernardushoninglikeur, sleedoornlikeur, advocaat met honiglikeur, ambachtelijke confituren, Herkenrode-chocolaatjes, Herkenrode-appelsap, Herkenrode appelstroop (geen siroop…), en zoveel meer…

Op de ASG - statutaire jaarvergadering 2018 konden de aanwezige leden proefondervindelijk genieten van de smaakversterkende combinaties tussen bier en kaas. Hiertoe was er, naast het reeds besproken Herkenrode biergamma, een ronde Herkenrode abdijkaas en een blok Herkenrode kruidenkaas.

Herkenrode abdijkaas: wordt al sedert 2012 aangeboden. Op basis van koemelk en het Herkenrode Bruin abdijbier (heden Herkenrode Noctis), heeft kaasmeester & zytholoog Peter Verbruggen een artisanale kaas ontwikkeld. Traditioneel wordt een “abdijkaas – type” gemaakt van niet-gepasteuriseerde (rauwe) koemelk. Deze kaas is van oudsher zacht, met ook een wat zachtere, gevoelige korst. Op deze korst groeien schimmels en om dat tegen te gaan wordt de kaas gewassen met zout water. Hierdoor krijgt de roodbacterie (Brevi-bacterium) een stimulans waardoor de kaas een wat geel-roodachtige korst krijgt.

Voor de productie van 200 kilogram Herkenrode abdijkaas heeft de kaasmeester twee kratten bier nodig. Je zal je nu wel afvragen welke smaak deze kaas heeft. Gewoon aroma’s van gebrande mout en zachte karamelsuikers. De nieuwe kaas is te koop in Hasselt bij slagerij/traiteur Oosterbosch op de Havermarkt en bij de marktwinkel in Hasselt, Kuringen en Kermt van De Kaastafel. Ook bij ’t Kaasplankske van Peter in Beringen (Onze Lieve Vrouwstraat, 6 Tel +32-11-42 81 28) hebben ze deze kaas in voorraad. Zie ook: www.kaastafel.bewww.kaasmeester.be.

Herkenrodekruidenkaas wordt in opdracht van Herkenrode vzw gemaakt bij kaasmakerij De Ploeg in Herselt. Hoeve De Ploeg is in de eerste plaats een familiebedrijf. B(r)oer Ronny en zijn vier zussen van de familie Aerts zijn de drijvende krachten achter het melkveebedrijf dat al sedert 1986 bestaat.
Op de boerderij leven ongeveer 100 koeien. Met de melk produceert men op ambachtelijke wijze hoevezuivelproducten. Die worden op hun beurt aan de man gebracht in het aanpalende Winkeltje (Diestsebaan 73, 2230 Herselt tel. 014/54 10 97).

De Herkenrodekruidenkaas is hard van structuur, wordt met Herkenrode Noctis bruin ingewassen en gedurende een achttal weken gerijpt. Door toevoeging van roomse kervel bekomt men een lichte anijssmaak. Ook worden er dille, venkelzaad en oregano toegevoegd. Deze kaas is perfect combineerbaar met de Herkenrodebieren.
(J.C.)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments