UAntwerpen opent historisch proefveld voor stadslandbouw in hartje Antwerpen

Stadslandbouw is terug van nooit weg geweest. Kijk maar naar het succes van onder meer de volkstuintjes. Op woensdag 27 september 2017 opende de Universiteit Antwerpen een ‘historisch proefveld’ op haar Stadscampus. Studenten zullen er groenten kweken op basis van de kennis en technieken uit de late middeleeuwen, de 18de eeuw en de Tweede Wereldoorlog op drie verschillende proefvelden.

Toegepaste geschiedenis

Steeds meer stadsbewoners tuinieren zelf of gaan oogsten in plukboerderijen in hun onmiddellijke omgeving. Hun drijfveren zijn uiteenlopend: van duurzaamheid en zelfvoorziening over het versterken van buurtweefsel tot gezondheid en creatief ondernemerschap. Het lijkt hip en trendy en helemaal 21ste-eeuws, maar niets is minder waar: doorheen de geschiedenis hebben stadsbewoners altijd al voedsel geproduceerd.
De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen wil haar studenten doen nadenken over mogelijkheden, beperkingen en impact van het verbouwen van voedsel op een kleine schaal. Maar het blijft niet beperkt tot nadenken: de studenten steken ook zelf de handen uit de mouwen. Op de terreinen van de Stadscampus werd de voorbije maanden een historisch proefveld voor stadslandbouw aangelegd. Het project kreeg de naam Hofstad mee.

De smoorhoop

“De studenten Ecologische Geschiedenis zullen deze proeftuin onderhouden”, vertelt prof. Tim Soens. “Ze telen groenten op basis van de kennis en technieken die beschikbaar zijn uit drie verschillende historische contexten: de late middeleeuwen, de 18de eeuw en de Tweede Wereldoorlog. Ze gebruiken zaden en soorten die zoveel mogelijk aansluiting vinden bij de respectieve tijdsperiodes. Ook de handwerktuigen - weliswaar in moderne uitvoering - werden in die tijden gebruikt.”Alle activiteiten in Hofstad zijn wetenschappelijk onderbouwd. Soens: “Aan de hand van middeleeuwse traktaten zoals de Ménager de Paris spoorden we groenten en kruiden op die een plaats kenden in middeleeuwse tuinen, zoals de sjalot, een groente die na de kruistochten haar weg naar de West-Europese moestuin vond. De middeleeuwse stedeling gebruikte huishoudafval en de inhoud van de beerput om met een ‘smoorhoop’ meststoffen te maken. Ook in Hofstad zal er een dergelijke composthoop zijn.”

In het 18de-eeuwse gedeelte wordt er geëxperimenteerd met de nieuwe teelten en technieken die in de eeuw van de Agrarische Revolutie opgang maakten. Zo worden er aardappelen geplant. Als de bodem te zuur wordt, kan er kalk worden toegediend.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bevolking opgeroepen alle beschikbare oppervlakte te gebruiken om voedsel te kweken. De hoogrenderende aardappel maakte deel uit van het basisdieet en heeft daarom ook een prominent aandeel in de oorlogstuin van Hofstad.
Ook woensdag werd het boek Antwerpen à la carte van Ilja Van Damme (stadshistoricus UAntwerpen) en Leen Beyers (curator MAS) voorgesteld. Het boek vloeit voort uit de gelijknamige expo, die de band tussen eten en de stad door de eeuwen heen centraal stelt. De voorstelling van het boek en de opening van de stadstuin gingen gepaard met een debat over de troeven van stadslandbouw in de 21ste eeuw.
Meer weten? www.uantwerpen.be/hofstad

 

  • Administratieve zetel ASG
    p/a Stadsarchief
    Rederijkersstraat 42
    3500 Hasselt (B)
    VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

  • Administratieve zetel ASG stichting
    p/a “Dormio Resort Maastricht”
    Kamer van Koophandel (NL)
    Registernummer 51802139


  • ASG Secretariaat:
    E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

  • toegang tot het ledengedeelte van onze website

  • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

  • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

  • deelname aan ASG Algemene Ledendag

  • ....

 

Comments