Bloeiend en lekker Oost-Vlaams

Onder de noemer “B(l)oeiend Oost-Vlaanderen” werden de voorbije twee jaar heel wat acties ondernomen om toerisme en sierteelt dichter bij elkaar te brengen. Velen vergeten immers dat de sierteelt een belangrijke sector is in Oost-Vlaanderen. De provincie neemt 43 procent van de sierteeltproductie van het land voor zijn rekening. Zo goed als alle azalea’s en bloembollen en -knollen worden hier geteeld. In de sector zijn 436 bedrijven actief die werk leveren aan ruim 3.000 personen, goed voor 40 procent van de Vlaamse tewerkstelling in de sierteelt. Vooral in de gemeenten Destelbergen, Laarne, Lochristi, Lokeren, Melle, Merelbeke, Moerbeke, Wachtebeke, Wetteren en Wichelen kan je hele velden zien waar die sierheesters, planten en sierbloemen als begonia’s en vooral de azalea’s domineren in het landschap. Hierbij moeten we niet vergeten dat Wetteren naar buiten uit beschouwd wordt als het belangrijkste centrum voor de sierteelt. Dit mochten we trouwens zelf ervaren toen de ASG in 2011 heel goed werd ontvangen bij de toen gehouden jaarbijeenkomst. 

Het is nu in deze sierteeltzone dat er nieuwe fiets- en wandelroutes, parklets (een leefstraat-experiment waarbij men creatief aan de slag gaat met vrijgemaakte parkeerplaatsen), bloeiende hoekjes, groepsbezoeken aan siertelers, succesvolle sierteeltevenementen, enz. werden gerealiseerd. De gemeente Wetteren organiseerde begin september 2017 nog een uniek bloementapijt van maar liefst 750 m² met als thema de Rechtvaardige Rechters uit het Lam Gods schilderij. De Gentse azalea, een van de meest gekend planten binnen de sierteelt is  ondermeer gekend van de “acties kom op tegen kanker” en  ook erkend als een echt streekproduct en geniet van een BGA (Beschermde Geografische Afkomst). 

Op maandag 23 oktober 2017 werden in het Biznis-Hotel te Lokeren een 30 tal horeca- ondernemers tot ambassadeurs uitgeroepen omwille van hun inzet om de sierteelt in Oost-Vlaanderen te promoten. Namens de ASG was André Delcart hierop aanwezig! Het was voor hem tevens een aangenaam weerzien met de mensen van de toeristische dienst met wie hij, ook namens de ASG, mee jureerde met betrekking tot het Wetters toeristenmenu.

Vooreerst gaf Eddy Couckuyt, gedeputeerde voor toerisme en voorzitter vzw Toerisme Oost-Vlaanderen, een terugblik op 2 jaar “B(l)oeiend Oost-Vlaanderen” waar gemeenten en horeca-ondernemers, siertelers en andere instanties, gesteund door de provincie, samenwerkten om de regio te promoten als “Bloeiend Oost-Vlaanderen”. Dit om op die manier de sierteelt in de belangstelling te brengen en een impuls te geven.
Recent werden 30 horeca-ambassadeurs opgeleid, klaar om de sierteeltstreek te promoten bij de bezoekers. Bij de proclamatie ontvingen de horeca-ambassadeurs een erkenningsteken van de gedeputeerde.
Ook kregen alle partnergemeenten een uniek welkomstbord 'Bloeiend Oost-Vlaanderen' van Alexander Vercamer, gedeputeerde voor landbouw en platteland van Oost-Vlaanderen, naar analogie met ‘les villes et villages fleuris’ in Frankrijk, dat de sierteelt-identiteit van de regio moet bestendigen. 

Een prachtig samengaan van landbouw, horeca en toerisme: als dat geen bloemetje verdient!  Trouwens dit sluit ook naadloos aan met de huldiging op dinsdag 21 november 2017 van de “Ambassadeurs Lekker Oost-Vlaams”. Deze zetten zich dagdagelijks in voor de promotie van de Oost-Vlaamse streek- en hoeveproducten. Op de beurs Horeca Expo 2017 zette gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor o.m. middenstand en voorzitter EROV, enkele winkeluitbaters, traiteurs, B&B's en restaurateurs in de bloemetjes met de officiële uitreiking van titel en plaket ‘ambassadeur Lekker Oost-Vlaams’. 

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....