Eerste boerenmarkten Marta Hasselt in 2017 waren een groot succes!

De stad Hasselt is een tijdelijke markt rijker! Een twintigtal kraamhouders met uitsluitend Hasseltse en Limburgse etenswaren van eigen bodem en van biologische afkomst palmden die eerste boerenmarkten in die gehouden werden op vier zaterdagen (20 mei, 17 juni, 23 september en 21 oktober 2017, telkens vanaf 9 uur). Dit in en rond de antieke omgeving van de ABX-loods (ABX Logistics was tot 2006 een logistieke filiaal van de NMBS) in de Hasseltse stationsbuurt, met telkens veel vroege klanten. Zestig mensen namen deel aan een afsluitend ontbijt van De Sladerij met boerenkost.

Deze boerenmarkt werd op vraag van de Stad Hasselt georganiseerd door de vzw Ondergrond, die ook als curator functioneerde, met hun concept van de MARTA (boerenmarkten MARTA noemen zichzelf de “mart van 't stad”) en willen de lokale groenten en streekproducten terugbrengen naar de stad. Ze zoeken en stimuleren kruisbestuiving tussen de standhouders, klanten, chefs, … Als locatie kozen ze bewust voor het station als locatie. Voeding lag doorheen de geschiedenis aan de basis van het ontstaan van de steden. Onderlinge handel tussen de verschillende regio’s via het spoor liet van bij het ontstaan van de spoorwegen de goederen samenkomen: van verse vangsten tot heerlijke lokale oogsten. Op de pleinen voor het station ontstonden dan ook de allereerste markten. De vzw Ondergrond wil graag teruggaan naar de oorsprong van ons voedsel en hoe kan dat dan beter dan aan het station!

Bij het rondgaan ontdekten we de schapenkaas van de Stalse Schans en groenten van bij het Vrije Veld, het Blokhuis en de Wroeter. Brouwerij Jessenhofke was er aanwezig met o.m. Maya, een biologisch bier van hoge gisting, het eerste bier ter wereld (voorgesteld in 2009) dat gemaakt wordt met het restproduct van seitan, en dat ontwikkeld werd in samenwerking met het Hasseltse seitanbedrijf. Seitan is  een eiwit van tarwegluten, van origine Japans product, dat vanwege de hartige smaak en vezelachtige, op vlees lijkende, structuur voornamelijk beschouwd als vleesvervanger.

OATS dat staat voor groenteschotels en gezonde en bio lunches om af te halen. De Griekse Frituur met haar vegetarische specialiteiten en Aichacreafood (interculturele pop-upkeuken van Marokkanse oorsprong) zorgden voor de culinaire invulling. De saffraanjenever “De Rode van Morkhoven” vond eveneens zijn weg naar de verkoop door een samenwerking met jeneverstoker Wissels uit Hasselt. Minderbekend, maar daarom niet minder kwaliteitsvol, waren de “verse melk”-producten (dankzij het lekkere voer van o.a. maïs en gras) van de boerderij “Melk Kan” uit Kinrooi, de Blauwe Bessen Schrijnwerkers uit Meeuwen-Gruitrode, de Tievishoeve Opglabbeek met o.m. het heerlijk hoeve-ijs. Tot slot kon je niet omheen de geur van geroosterde noten van Peter De Rycke en vader Ginodie stond voor Migino Delicious Oils uit Hove. Daarenboven begonnen de standhouders elkaar te vinden en dat leverde nieuwe producten op: zo werden al een Marta mueslibar, Marta ketchup, een unieke kaastaart evenals een hazelnoot- en blauwbessen-speculaas gepresenteerd! 
Tot slot mocht Jacques Vanderstraeten, leraar aan de bakkerij-afdeling van de Hotelschool Hasselt (hoofdprijswinnaar FairtradeLimburg-toffee 2014) niet ontbreken met zijn passie voor de Hasseltse Speculaas: warm, bruin en mooi voor het oog en enkel gemaakt met de biologische bloem van de Boer van Herkenrode. 

Jo Lemmens, mede-oprichter van Kaai 16, die in juni 2017 Restaurant U opende in een zijstraat van de Genker Vennestraat, zorgde voor een heerlijke lunch, terwijl Yousra Rifi voor zeventig eters na de boerenmarkt tot middernacht lekkere tajinerecepten met resten van de boerenmarkt, aangevuld met eigen producten, klaarmaakte. 
Alle standhouders waren dik tevreden en willen terugkomen naar de volgende boerenmarkten in 2018. Heel wat twijfelende kraamhouders, waaronder imker Marc Severi, zullen er dan wel bij zijn en mogelijk wordt de boerenmarkt naar buiten uitgebreid. 

MARTA Hasselt is alzo veel meer dan een traditionele markt, het is ook een ontmoetingsplek waar beleving centraal staat. ’s Morgens schuif je er aan voor een ontbijt tussen de boeren waarbij een MARTA-chef aan de slag gaat met de aanwezige producten. Zo kan je eerst proeven vooraleer je koopt. Later op de dag kan je zelf de handen uit de mouwen steken tijdens inspirerende kookworkshops. Op het einde vindt er een overschottendiner plaats. Lokale gastchefs gaan aan de slag met de oogst die niet verkocht werd.

 “MARTA Hasselt is meer dan een ‘klassieke’ boerenmarkt waar je enkel je boodschappen kan doen. Je kan er ook komen ontbijten, proeven en onbekende groenten ontdekken via een kookdemo. Op MARTA Hasselt brengen we de consument en lokale producent samen. Er is aandacht voor de oorsprong van de producten en het verhaal van de standhouders door babbeltjes, infofiches en het delen van recepten”, aldus schepen van Leefmilieu en Duurzaamheid Joost Venken.Het bestuur van de vzw Ondergrond, die zulke markten ook in Antwerpen, Genk en Diest organiseren, was zeer tevreden over deze eerste boerenmarkt in Hasselt. Men mag gerust stellen dat de Boerenmarkt MARTA Hasselt 2018 klaar is voor een maandelijkse uitgave in de ABX-loods, voor zolang dat nog gaat, want ook bij regenweer staat iedereen dus droog!

Meer info: www.facebook.com/MARTAHASSELT en http://www.onder-grond.be. Contact via info [at] onder-grond [dot] be

(Hans Put)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....