Zalig slapen in het Bierhotel Botteltje in Oostende

Het vroegere Hotel Marion werd na 10,5 maanden vernieuwing, heropend als Hotel ‘t Botteltje (bottel, van het Engels bottle, is in het Oostends fles) en is begin juni 2017 officieel geopend in aanwezigheid van de brouwerijen die hun naam verleenden aan de kamers in het hotel.
Jean-Pierre en Henriette Desimpelaere openden het hotel op 1 oktober 1983. In 1987 komt er een klein cafeetje bij dat ondertussen is uitgegroeid tot een vaste waarde: “Café Botteltje”, waar je meer dan 300 biersoorten (“largest selection of beers and gins on the Belgian coast”)  kunt proeven, waarvan een zestien-tal van 't vat. Het hotel had echter zijn beste tijd gehad. De kamers waren aan een dringende opknapbeurt toe waarbij men van de gelegenheid gebruik maakte om het op te waarderen tot een driesterrenhotel met 15 moderne en grotere kamers. Het hotel richt zich ook naar gezinnen en beschikt nu over verschillende familiekamers. 

Van de gelegenheid werd door de familie Desimpelaere gebruik gemaakt om haar gesmaakte bierconcept van het café en restaurant door te trekken tot “Hotel Botteltje”. Elke kamer is ingericht volgens het thema van een brouwerij. Het lijstje van deelnemende bierbrouwers is indrukwekkend: Bosteels (kamer 10), De Brabandere (kamer 11), Dubuisson (kamer 12), Wilderen (kamer 13), Strubbe (kamer 20), Het Anker (kamer 21), Ter Dolen (kamer 22), Jessenhofke (kamer 23) , Leroy (kamer 24), Lindemans (kamer 30), De Halve Maan (kamer 31), Rodenbach (kamer 32), Caulier (kamer 33), Duvel (kamer 40) en Achouffe (kamer 41).

Voor de aankleding werden de uitverkoren brouwerijen aangeschreven en vroeg men om ondermeer foto’s aan te leveren om de kamers aan te kleden. Sommige lieten mooie nieuwe beelden nemen van de brouwerij, andere verkozen een beeld met de Oostendse skyline. Alzo sieren grote foto’s van de brouwerij of het bier de kamer, maar krijg je ook gepaste bierviltjes, info over het bedrijf en andere snuisterijtjes samen met hun twee bekendste bieren klaar in de koelkast om geconsumeerd te worden als de mensen aankomen. De kamers kregen ook authentieke houttoetsen en zijn voorzien van alle moderne comfort. Zelfs het ontbijt is in bier-stijl. In Café Botteltje kunnen de gasten dan weer proeven van al dat lekkers.

Het unieke is dat je niet zomaar in een kamer terecht komt en dat het concept duidelijk aanslaat. Jean-Pierre Desimpelaere geeft hierbij aan dat vele mensen specifiek naar een bepaalde kamer vragen. Zo kreeg iemand onlangs een overnachting in de Duvelkamer cadeau voor zijn pensioen omdat hij graag Duvel drinkt. Andere mensen waren onlangs in La Chouffe en wilden daarom in die kamer slapen. Voor nog een ander koppel was het leuk om in Het Anker te slapen omdat ze uit dezelfde streek komen.”
Een 80 procent van de vroegere klanten komt terug, maar men ziet ook nieuw cliënteel die tijdens hun verblijf bier komen smaken in het café en iets eten in het restaurant om daarna rustig te slapen. De brouwerijen zijn alvast enthousiast over het concept. Gert & Christel Jordens-Putzeys van brouwerij Jessenhofke kwamen speciaal vanuit Hasselt voor de opening: “We waren onmiddellijk gecharmeerd door de vraag. We hebben zelf een beer B&B gerund en daarom weet ik dat mensen op zoek zijn naar meerwaarde. Veel authentieker dan dit kan het niet worden. We genoten van de prachtige Jessenhofke kamer en de heerlijke bierhapjes. Wij zullen graag reclame maken voor het hotel in onze streek”.

Ondertussen blijft de familie verder werken aan het concept. Jean-Pierre Desimpelaere: “We werken ondermeer ook met bier in de keuken van het restaurant en brouwen een eigen huisbier, de Ostendsche Strever. De 28 vaten waren op drie maanden tijd leeg want ondanks dat mensen hier 350 soorten bier kunnen proeven, zijn ze ook benieuwd naar ons eigen streekbier “Ostensche Strever”. We gaan nu opnieuw brouwen tegen de feestdagen en als het goed zit blijven we het bier aanbieden.”

Botteltje Café-Restaurant-Hotel Louisastraat 19, 8400 Oostende / tel. 0032 (0)59 70 09 28‎ / www.hotelbotteltje.be

(J.C. – met dank aan Jean-Pierre Dubois/Science Press vzw)

Herken je deze brouwerij – steam?

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments