Orde van de Stoemp opgericht om Brussels culinair erfgoed te promoten

In het Brusselse folkloristische café “Het Goudblommeke van Papier” werd op donderdag 30 november 2017 de al even folkloristische “Orde Van De Stoemp” opgericht en kadert in ‘De Weik van’t Brussels’ die van 28 november tot 11 december 2017 liep. Het initiatief voor de nieuwe orde komt van be.brusseleir vzw (spreek uit: bie brusseleir) die het Brussels dialect promoot via Brussels Volkstejoêter; maar ook via projecten en evenementen als de verkeezing van “Den Brusseleir van't Joêr” en “Den Brusseleir vè et leive”,… om de goesting in ’t Brussels met de gekende typische Brusselse zwans en zelfspot uit te dragen.

De Orde Van De Stoemp moet het Brussels culinair erfgoed jaarlijks in de kijker zetten. Deze bestaat uit 8 Brusselse ketjes met chef-kok Albert Verdeyen als boegbeeld [deze publiceerde in 2015 al een boek ‘Stoemp BXXXL’], maar ook nog Marc Van Staen, Geert Dehaes, Marc Daniëls, Frédéric Phalempin, Laurent Van Der Elst, Alain Bock en Stef Van den Bergh. “Wij mogen de stamppot dan wel gepikt hebben van Nederland, maar iedereen kent stoemp, van Luik tot Antwerpen”, vertelt Albert Verdeyen.

De dag van de oprichting, 30 november, roept de Orde meteen uit tot de Internationale Feestdag van de Stoemp, in Brussel althans. Op die dag zal zij jaarlijks een ‘stoempevent’ voorzien in het kader van “De Weik van’t Brussels”. Op 1 en 2 december organiseerde de orde dan ook nog een diner-spektakel rond het typisch Brusselse gerecht in het Goudblommeke van Papier.

De Orde Van De Stoemp houdt er ook nog acht opvallende commando’s aan over die de groep hoog in het vaandel draagt; zoals: “Stoemp un jours, stoemp toujours”, “Den beste stoemp, es de stoemp da’k nog moot moêke”, “Stoempt em duud, ei leift nog”, “Maaine stoemp es den beste”, “As ge stoempt, stoempt op a gemak”, “L’union fait le stoemp”, “C’est ci n’est pas un stoemp”, “Ne stoemp es ginne puree”.

Het basisrecept van stoemp is simpel: er is de basispuree met aardappelen en melk vermengd met één of meerdere groenten: uien, wortels, prei, spinazie, witloof of kool, volle melk en … met veel boter.
Waarschuwing! De term stoemp wordt vaak vertaald als "hotpot", “potée” of stoofpot. Het is een vergissing. De stoofpot is een mengsel van vlees en groenten gekookt in bouillon, terwijl de stoemp gestoofd is.

Bron: BELGA 30/11/2017

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....