Tom Frantzen en de streekgastronomie

Beeldhouwer Tom Frantzen (Bosvoorde °1954) is leerling van Rik Poot en vooral bekend voor zijn straatsculpturen en beelden voor de open ruimte. Hij houdt van de "zwanze", de zeer speciale Brusselse humor, met een mengeling van talen, waarin dikwijls het absurde en het surrealisme boven komen drijven. Zijn stijl, gekenmerkt door fantasie en humor, omschrijft Tom als ‘hedendaagse Vlaamse Fantastiek’. Alleen al in hartje Brussel kan je talrijke beeldhouwwerken ontdekken als de De Vaartkapoen, Het Zinneke, Jacques Brel, Pieter Bruegel, … 

Dikwijls zit er een duidelijk gastronomisch kantje aan zijn werken. Hierbij denken we in de eerste plaats aan het bronzen beeld 'De Pezzekweker' waarmee de Landelijke Gilde Eizer in januari 2018 een ode bracht aan de verloren gegane perzikenteelt.

Pionier Felix Charlier, een boomkweker die had gezien dat druiven in serres kweken een mooi resultaat gaf, begon hij met het telen van perziken onder glas en bouwde hij in 1895 2 serren voor de teelt van perziken onder glas. Al snel kleurden de serres helemaal oranje. Tot pakweg 1970 hebben ze dat met succes gedaan tot de stookkosten te hoog werden en Europese markt vrij werd. In het begin was hij met kweken en telen van perziken in serres zowat de enige in heel de wereld en dat werd een groot succes. De vruchten werden verkocht aan een 80 Belgische frank per stuk, en dat in een periode dat je met een dag handarbeid maar 3 frank verdiende. De perziken werden uitgevoerd naar de USA en zelfs naar Perzië, de kern van het huidige Iran.

Het laatste perzikenbedrijf in Eizer stopte in 1976 en de laatste serre werd afgebroken in 2005. Daarom is nu een standbeeld onthuld, als eerbetoon aan de perzikenteelt, een ode aan de 'pezzekwekers'.

Een interessant weetje: onze ASG-Bib kreeg op dinsdag 28 maart 2017 het bezoek van Tom Frantzen, samen met Martien Bode, op zoek naar inspiratie voor het beeld!

Het oeuvre van Tom Frantzen te boek gesteld in een volgende Nieuwsbrief…

(J.C.)

 

 

 

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments