Iedereen heeft vandaag de mond vol met de woorden als ‘streekproducten’, ‘korte keten’ of ‘rechtstreeks van de boer op je bord’ maar vaak blijft het bij loze woorden. Er zijn nog te weinig chefs die het woord bij de daad voegen.
Chef Philip Reynders van restobar 'Oogst van Eden' in Beverlo-Beringen toont dat het anders kan. Bij de opening van zijn restaurant vorig jaar ging hij op zoek naar lokale boeren. En die zoektocht loonde, zelfs in een stad als Beringen te midden van de Kempen met de zanderige bodem waarbij de landbouw langzaam achteruit boert door een toenemende industrialisatie…maar dat laatste bied ook opportuniteiten. Dit beklemde hij dan ook in een persmoment op maandag 17 februari 2020.
Samen met die boeren en ambachtelijke producenten werkt hij nauw samen om een aantrekkelijke kaart met unieke gerechten samen te stellen en de nieuwe generatie we kennis te laten maken met verdwenen smaken. Zo worden nieuwe brood en kaas producten speciaal gemaakt voor het restaurant bv.:
- De 'Bèrringse bierbrouwers' leveren Koolputtersbier zwart en Koolputtersbier goud
- Bakkerij Bosbroek maakt broodjes naar maat met Koolputtersbier zwart en goud
- 'Blueberry Fields' levert blauwbessen, blauwbessensiroop en blauwe jongens
- Hoeve Machiels leveren aardappelen, sjalotten en ajuinen
- ’t Kasteeltje in Beverlo maakt een zacht geitenkaasje evenals een feta van geitenmelk
- 'Stalse Schans' levert pecorino, blauwschimmelkaas, viltkaas en schansbroekerkaas
- Wintershoeve in Paal levert verse boter, honing en duizend dagenkaas.