Restaurant 'Oogst van Eden', een sterk lokaal verhaal

Iedereen heeft vandaag de mond vol met de woorden als ‘streekproducten’, ‘korte keten’ of ‘rechtstreeks van de boer op je bord’ maar vaak blijft het bij loze woorden. Er zijn nog te weinig chefs die het woord bij de daad voegen.
Chef Philip Reynders van restobar 'Oogst van Eden' in Beverlo-Beringen toont dat het anders kan. Bij de opening van zijn restaurant vorig jaar ging hij op zoek naar lokale boeren. En die zoektocht loonde, zelfs in een stad als Beringen te midden van de Kempen met de zanderige bodem waarbij de landbouw langzaam achteruit boert door een toenemende industrialisatie…maar dat laatste  bied ook opportuniteiten. Dit  beklemde hij dan ook in een persmoment op maandag 17 februari 2020.

Samen met die boeren en ambachtelijke producenten werkt hij nauw samen om een aantrekkelijke kaart met unieke gerechten samen te stellen en de nieuwe generatie we kennis te laten maken met verdwenen smaken. Zo worden nieuwe brood en kaas producten speciaal gemaakt voor het restaurant bv.:

 • De 'Bèrringse bierbrouwers' leveren  Koolputtersbier zwart en Koolputtersbier goud
 • Bakkerij Bosbroek maakt broodjes naar maat met Koolputtersbier zwart en goud
 • 'Blueberry Fields' levert blauwbessen, blauwbessensiroop en blauwe jongens
 • Hoeve Machiels leveren aardappelen, sjalotten en ajuinen
 • ’t Kasteeltje in Beverlo maakt een zacht geitenkaasje evenals een feta van geitenmelk
 • 'Stalse Schans' levert pecorino, blauwschimmelkaas, viltkaas en schansbroekerkaas
 • Wintershoeve in Paal levert verse boter, honing en duizend dagenkaas.

Chef Philip heeft alzo een passie voor het product en die passie brengt hij nu 100% over in zijn ‘Oogst van Eden’. Hij is uit het goede hout gesneden en komt uit een familie van beenhouwers en kent de slagersstiel nog als geen ander. Het interieur van zijn restaurant verwijst dan ook naar zijn familiegeschiedenis en komt voor een groot deel uit de voormalige beenhouwerij van zijn grootvader. 
Philip werd in Beringen een lokale figuur dankzij café-brasserie ’t Vijgeblad in Beringen-centrum. Daar combineerde hij zijn passie voor bier met lekker eten. Samen met zijn broer Jurgen is hij ook het brein achter het populaire Koolputtersbier, een lokaal bier dat wereldberoemd is in Beringen en omstreken. Na twintig jaar caféleven vond Philip een nieuwe uitdaging in zijn nieuw restaurantconcept ‘Oogst van Eden’ (zie ook Nieuwsbrief jg. 3 nr. 1).  Het culinair genieten met goede producten en een lekker glas bier is nog steeds het leidmotief van Philip.

Philip en zijn echtgenote Hilde zijn een tandem, goed geolied en een topmerk. Hilde is de perfecte gastvrouw, Philip staat in de open keuken zijn kunsten te demonstreren. Maar net zoals in een café is er trouwens steeds tijd voor een praatje. “Waar in een café de barman achter de toog staat, vind je me hier achter het fornuis. Ik werk met mijn gezicht naar de gasten toe. Dat sociaal contact hoort zeker bij ons totaalconcept”, zegt Philip.
Het concept ‘Restobar’ is een vondst van vrouw Hilde. Die term verwijst naar de inrichting van het restaurant. "Alles is open. Je ziet dus gerechten voorbereiden, koken en zelfs afwassen.” Zij worden hierbij ondersteund door Philippe Reynders, adviseur belangenbehartiging VOKA/Kamer van Koophandel.

Onder 'Fier op Hier' is het menu waarmee ‘Oogst van Eden’ zijn handelsmerk heeft gemaakt. Op het menu staan geen klassiekers zoals spaghetti bolognese of vol-au-vent, maar originele gerechten met streekproducten. De nadruk ligt niet alleen op een goed stuk vlees, ook vis staat op de kaart en er is een tof aanbod voor vegetariërs. Je kan er bijvoorbeeld genieten van forel met rode biet in combinatie met een aangepast biertje. Of, wat dacht je van een rundcarpaccio met balsamico van zwart Koolputtersbier en vijgen met een percorino (Pecorino is een Italiaanse schapenkaas) van de Stalse Schans uit het dorpje Stal nabij Koersel/Beringen?
De recepten van de dranken en gerechten zijn allemaal huisbereid door Philip en Hilde volgens strikte familiegeheimen. Zelf omschrijft Philip de kaart als “trendy en oerklassiek tegelijk”. Philip’s kennis van de Belgische biergastronomie lees je met plezier op de menukaart.

Adres: Restobar Oogst van Eden, Korspelsesteenweg 197, 3581 Beringen
Telefoon: 011 28 33 15 / restobar [at] oogstvaneden [dot] bewww.oogstvaneden.be
Social Media: http://facebook.com/oogstvaneden

(Hans Put/J.C.)

 

 

 

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments