Opendeurdag Wijndomein De Caybergh in Herk-de-Stad (B-Limb.)

De wijngaarden staan binnenkort weer in bloei en de zomer komt er aan. Het is tijd voor tal van onze wijngaardeniers om hun jaarlijkse opendeurdag te organiseren. Zo ook voor de jonge wijnbouwers Stijn en zijn zus Katleen Maris met hun wijndomein De Caybergh, de oude benaming voor dit hoogste punt van Herk-de-Stad. Herk-de-Stad ligt in Limburg, op de grens van Haspengouw, het Hageland en de Kempen, en halfweg tussen Hasselt en Diest.

Graag nodigen zij u uit om op zondag 3 juni 2018 van 14 tot 19uur hun domein te leren kennen en te zien waar en hoe de wijnen van De Caybergh gemaakt worden. Met de liefhebbers maken zij meerdere malen een rondgang door de wijngaard en de wijnmakerij. Men kan een blik achter de schermen werpen, interessant voor liefhebber en kenner. Voor wie liever met een glaasje wijn van de zon geniet hebben wij een gezellig terras ingericht. Verder zijn er ook hapjes voorzien, deze zullen verzorgd zijn door De Postelein - kok aan huis / catering uit Wellen (+32(0)472/26.80.96). Croes Wesley (afgestudeerde van de Hotelschool Hasselt met specialisatiejaar 'Traiteur') voorziet er amuses dat gepast kan gaan met een wijn van het wijndomein.
De toegang en rondleidingen zijn gratis.

Het wijndomein

De geschiedenis van het domein gaat terug naar grootvader Jef Maris die op het domein het eerste bussenbedrijf van Limburg had, genaamd De Zwaluw. Daarbuiten had hij ook een kippenkwekerij en een fruitplantage. De fruitgaard van toen is in 1978 gestopt door het vroegtijdig overlijden van Jef Maris, sindsdien heeft de grond enkel braak gelegen en is er niet meer gespoten met middelen. Het wijndomein De Caybergh is later opgestart, dit werd gedaan omdat zoon Eddy een kinderdroom had over het telen van druiven en het vervaardigen van wijn. Toen vader des huizes Eddy, moeder Marleen, zoon Stijn en dochter Katleen wisten dat wijnbouw er perfect mogelijk was, vonden ze het een goed idee om de grond niet langer braak te laten liggen en de oude fruitbomen te vervangen door druivenstokken. In het jaar 2010 werden de eerste stappen gezet naar de wijnteelt en het wijnmaken na een opleiding wijnbouwer/wijnmaker te volgen in Syntra Hasselt waar ze les kregen van o.m Geurt van Rennes, ASG-medelid en telg uit de familie achter het Wijnkasteel Genoels-Elderen (Riemst).

 

De wijngaard alléén al is een lust voor het oog. In het voorjaar van 2011 startte men met de aanplant van de eerste wijnstokken, zo’n 2.000 stuks. In de jaren daarna heeft men dit aantal meer dan verdubbeld. Nu telt men op iets meer dan een hectare 4.600 stokken: deels Chardonnay maar vooral Pinot Noir. Zo was het verhaal van een nieuwe wijn te Herk-de-Stad begonnen. De wijn van wijndomein De Caybergh is sinds 2013 op de markt. De wijn is via een natuurlijke vinificatie gemaakt zodat de “terroir expressie” geuit kan worden in de wijn, waarbij de invloed van de natuur centraal staat.

Het wijndomein De Caybergh is een kleinschalige wijngaard van 1,1ha. Dit is een bewuste keuze, zodat men de focus op kwaliteit kan leggen. Door de insluiting van huizen, bomen en hagen is er een zeer goed microklimaat en is de wijngaard daardoor tijdens de winterperiode beter bestand tegen nachtvorst en plantensterfte. De hogere ligging van het perceel is verder ook gunstig voor de verluchting van de wijngaard, wat goed is tegen het voorkomen van schimmelziektes. Er wordt vooral preventief gewerkt betreffende ziektes en dit met biologische middelen. Verder wordt er gekozen om zeer streng te triëren tijdens de oogst en regelmatig te snoeien.
Waar de wijnen verdeeld worden en welke er verkrijgbaar zijn, verneemt men tijdens het bezoek. Maar wel al dat men de wijn kan proeven in The Jane (Antwerpen), Taratata (Hasselt), Zarza (Leuven), … In de loop van het jaar is men, normaal gezien, elke zaterdag geopend van 13 tot 19uur
Adres: Rummenweg 54-52 te Herk-de-Stad.
Meer informatie: www.decaybergh.com of www.facebook.com/decaybergh
Tel: 011 34 34 54, GSM: 0489 93 38 60, e-mail: info [at] decaybergh [dot] com.

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments