Met “Apero Global 2018” vierde men te Brugge de “Internationale Vrouwendag”

Internationale Vrouwendag op 8 maart 2018 was de aanleiding voor biersommelier Sofie Vanrafelghem om deze, zoals vorig jaar, opnieuw te vieren in het “Duvelorium Grand Beer Café” van het Historium in Brugge. Gelegen op de Markt van Brugge, is het Historium een belevingsattractie die haar bezoekers virtueel wil onderdompelen in het Brugge van de 15de eeuw via themakamers met o.a. de reconstructie van de Waterhalle, een grote opslagplaats die vijf eeuwen lang op de Markt heeft gestaan.
Daar water en bier al van in de middeleeuwen nauw met elkaar verbonden zijn, kunnen de bezoekers er op het einde van het parcours kennis maken met een selectie van de beste Belgische bieren in een zeer eigenzinnig kader met een prachtig terras en zicht op de Brugse Grote Markt.

Waarom klinken met bier?

Bier werd lange tijd gezien als een mannendrank bij uitstek en dat is vreemd, want in oorsprong was brouwen een typisch vrouwelijke bezigheid. In het oude Babylonië mochten alleen de priesteressen bier brouwen en drinken ter ere van hun godin. Het alleroudste bierrecept ooit teruggevonden, is een ode aan de godin Ninkasi. Ook in de middeleeuwen was brouwen een pure vrouwenzaak. Ondanks deze verrassende geschiedenis is bier nog altijd vooral een mannenzaak. Maar weten de heren wel dat bier vrouwelijke hormononen bevat? Bier bevat het stofje fyto-oestrogeen, deze stof is nauw verwant met het vrouwelijke hormoon, oestrogeen. Het hormoon zorgt voor vrouwelijke rondingen, maar het zorgt ook voor minder haargroei en het laat je borsten groeien…
En, waar vrouwen vaak het idee hebben dat bier drinken écht alles behalve vrouwelijk is, zijn mannen het daar helemaal niet mee eens. Uit onderzoek blijkt dat vele mannen het enorm aantrekkelijk vinden wanneer een vrouw een biertje bestelt op de eerste date. Ze vinden vrouwen die bier drinken sexy, zelfverzekerd, gezellig en onafhankelijk.

Vandaag claimen steeds meer vrouwen hun rol in de biersector terug. Overal ter wereld vind je vrouwelijke brouwers, bierexperten en biersommeliers. Achter de naam “Sofie’s World” schuilt een heel team om Belgisch bier wereldwijd in de kijker zetten. Maar het begon allemaal bij zytholoog Sofie Vanrafelghem, auteur van boeken over bier, stichter van de 'Vrouwen en Bier' organisatie, Columnist in tal van publicaties met betrekking tot bier, lesgeefster in tal van bieropleidingen, en nog veel meer …. Met het ‘vrouwen en bier’-project trekt Sofie’s World al jaren ten strijde tegen foute percepties en vooroordelen. De bedoeling was dan ook dat op 8 maart 2018 zoveel mogelijk vrouwen hun passie voor bier deelden met de rest van de wereld.

Wat stond er te gebeuren?

Die avond ging dus door in het Duvelorium - het Grand Beer Café van het Historium in Brugge en startte met een workshop bier proeven. Vrouwelijke ondernemers en politici uit de regio leerden er alles over beer and food, ontdekten de historische rol van de vrouw in bierwereld en kregen tips rond het proeven van bier. 
De belangrijkste boodschap op 8 maart was dat bier niet genderspecifiek is. Het is een prachtige drank waar zowel mannen als vrouwen van genieten’, aldus Sofie Vanrafelghem. Inderdaad, via de website www.sofiesworld.be, maar ook door diverse workshops, evenementen en het boek ‘Bier, vrouwen weten waarom’ slaagde ze er reeds in om duizenden vrouwen te overtuigen. Zij laten het evidente glas witte wijn steeds vaker staan en kiezen bewust voor een speciaalbier, en zelfs vandaag-de-dag voor een alcoholvrij biertje!

Door op 8 maart straffe internationale dames in de kijker te zetten en samen met hen te klinken onder het genot van een goed glas bier, wilden het Historium en Sofie’s World de laatste vooroordelen van tafel gooien. Er werd connectie gemaakt met bierliefhebbende vrouwen wereldwijd om samen op deze bijzondere dag te klinken met bier. Op dit initiatief waren dan ook vrouwen uit onder andere de Verenigde Staten, Dubai en Nederland aanwezig. 

Voor meer informatie over de locatie en het biergebeuren:
Ann Cosyn: ann [dot] cosyn [at] historium [dot] be - 0477 93 90 13 - www.historium.be 
Annelies Geneyn: annelies [at] sofiesworld [dot] be - 0495 77 09 72 - www.sofiesworld.be

(Info via Jean-Pierre Dubois/Science Press vzw – persnota en foto’s van Historium en Sofie’s World)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....