Tentoonstelling 150 jaar Lieven Gevaert

Lieven Gevaert

De filmrolletjes van Gevaert en later Agfa-Gevaert zijn door iedereen gekend. Fotopapier was het sleutelwoord voor een industriële revolutie van Mortsel bij Antwerpen van landbouwdorp tot een industrieel-residentieel centrum. Lieven Gevaert richtte met zijn moeder in 1889 een fotostudio op in de Antwerpse Montignystraat. De studio nam spoedig een hoge vlucht vanwege het fotopapier van eigen makelij dat er werd gebruikt en dat bekend werd door door zijn gelijkmatigheid van kwaliteit. Op 28 juni 1894 richtte hij met geldschieters de firma Lieven Gevaert & Co op en in 1896 verhuisde de onderneming naar het landelijke Mortsel. Vergeten we daarbij niet dat men voor de toenmalige barietpap melk nodig had! In 1904 kocht Gevaert een groot terrein aan de Septestraat waar nu nog altijd de hoofdzetel van de onderneming gevestigd is.

Het “menu-werkbriefje”

Sociale bewogenheid typeerde de industrieel: een goed sociaal klimaat was immers belangrijk voor hem. Vandaar dat men in het Lieven Gevaertarchief regelmatig sporen terugvindt van feesten en bijeenkomsten die voor het personeel werden georganiseerd. Zo vonden Albert Van Wassenhove en Dirk Brentjens een leuk ‘werkbriefje’ van 1901 voor een avondfeest in Mortsel in het toenmalige Allsopp’s garden op de Statielei.

De barietsoep verwijst duidelijk naar de afdeling ‘barytage’ van de toenmalige nv Gevaert Photo-Producten. Deze afdeling gebruikte verse melk om het ontstaan van schuim bij de bereiding van de "barietpap" (of de "barietverf") te beletten. De barietpap bestond uit een suspensie van bariumsulfaat in een gelatineoplossing. Zij werd "gestreken" of "gegoten" op de fotopapierruwstof….

De fototentoonstelling

2018 is het jaar dat Lieven Gevaert 150 jaar geleden geboren werd in Antwerpen. Om deze verjaardag te vieren, organiseert de stad Mortsel in samenwerking met. de heemkundige kring van Mortsel, het Fotomuseum, het ADVN (archief voor nationale bewegingen) en de Streekvereniging Zuidrand een tentoonstelling van woensdag 30 mei tot en met zaterdag 23 juni in de Statielei 89. De tentoonstelling (gratis) is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 uur tot 18.00 uur.
Op zondag 27 mei 2018 is er een lezing door journalist Freddy Michiels in zaal 't Parkske (van 16:00 tot 17:00). Deze is gratis maar men dient te reserveren via http://tickets.mortsel.be
Op maandag 28 mei, de verjaardag zelf, is er een bloemenhulde aan het monument van Lieven Gevaert, Guido Gezellelaan om 11.00 uur.

Meer info over Lieven Gevaert leest men in het gelijknamige boek van Willem Janssens in 1994 uitgegeven door de Stichting Mens & Kultuur.

(Albert Van Wassenhove en Jacques Collen)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....