Expositie "Wat de pot schaft" in het Nederlandse Deurne

Het in de regio Peelland gelegen Deurne is een gemeente in de provincie Noord-Brabant en ligt tussen Helmond en Venray (ongeveer halfweg tussen Eindhoven en Venlo), juist ten noorden van de E34/A67 snelweg Antwerpen – Eindhoven – Venlo – Duisburg (D). Het is gekend als een uniek veengebied, een groene regio waar men heerlijk kan lounchen (een plek waar men tot rust kan komen) en goed eten.
Met de campagne 'Deurne, Palet van de Peel' van o.m. de VVV en het Centrummanagement, wil men elk jaar een facet van Deurne in het daglicht stellen. Zo was dat in 2017 de muziek en voor 2018 koos men voor het thema: “Deurne viert eten”.

De lokale Heemkundekring Hendrik Nicolaas Ouwerling haakt daarbij aan met een tentoonstelling in het Heemhuis, Stationsstraat 73, met de oer-Hollandse titel: “Eten wat de pot schaft”, te zien van 11 maart tot en met 24 juni 2018. In deze tentoonstelling wordt een beeld geschetst van het voedsel dat de bewoners van de streek in de loop van de tijd nuttigden. Van de eenvoudige prak naar streekproducten als zult, bloedworst en balkenbrij, en van snert naar verfijnde diners. Naast recepten en oude kookboeken zijn er keukenattributen etc. te zien die bij het bereiden van gerechten nodig waren/zijn. Verder zien we hoe de bakkers, slagers en kruideniers uit het Deurne van vroeger moesten werken. Leuk en leerzaam voor het hele gezin.

De tentoonstelling “Eten wat de pot schaft” is tot 24 juni te zien in Het Heemhuis (een voormalig café annex woonhuis uit 1907), Stationsstraat 73, 5751 HC Deurne elke tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur – Verdere info op www.heemkundekringdeurne.nl & telefoon: +31 493 320 709

Voor wie houdt van seizoensproducten, streekproducten en vlees direct van de boerderij is sedert 2015 't Streeckhuys het adres (Haageind 24) in Deurne!
De nadruk ligt bij 't Streeckhuys op vleesproducten. Daar liggen de roots van het gezin Witteveen dat de winkel heeft aangekocht. Kees en Marij hebben in Zeilberg namelijk een rundveebedrijf met vleeskalveren, zoogkoeien en een fokkerij. 
Naast de vleesproducten bakt 't Streeckhuys zelf brood en worden groenten en fruit in de directe omgeving bij boeren en tuinders aangekocht en in de winkel verkocht. Bart: "Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de asperges van Carel van der Putten. Zo maken we bijna dagelijks een rondje langs de verschillende boerenbedrijven." Op deze manier worden nogal wat schakels uit de voedselketen gehaald. "We gaan voor een eerlijke prijs, voor de boeren en tuinders maar ook voor onze klanten. We zetten in op verantwoord en duurzaam voedsel. Veilig en transparant." Zie ook www.streeckhuys.nl.

 

Deze activiteit kadert tevens in het project dat Noord-Brabant in 2018 de ‘Europese Regio van de Gastronomie’ is. Brabant en eten zijn al eeuwen met elkaar verbonden en is in Nederland de belangrijkste provincie als het gaat om de productie en verwerking van voedsel. Het zit er in het DNA: “We Are Food”. Men is er trots op de rijke wereld van verhalen achter het eten en de tradities. Hoe het vanuit de grond op het bord belandt. Hoe het mensen bij elkaar brengt en hoe het steeds maar weer verandert en vernieuwt.
Innovatie en hospitality staan daarbij centraal. Eten in Brabant is namelijk veel meer dan alleen heerlijk. Het is ook eerlijk: gemaakt met oprechte aandacht, duurzaam en gezond. En het is vindingrijk: vernieuwend, net even anders en vooruitstrevend.Vanaf maart 2018 zet “We Are Food”, de organisatie achter het themajaar, tien maanden lang telkens één actueel food thema in de spotlights. Die tien thema's zijn aangedragen door Brabantse foodondernemers, consumenten, zorgprofessionals, studenten, etc.. Zie ook: www.wearefood.nl.

(Marco Verspaandonk & J.C.)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....