Vers nieuws over Het Traagste Brood

Brood kan men op vele manieren maken. In een haastige wereld neigt de industrie naar instant, haastig en snel. Maar sommige dingen vragen nu eenmaal tijd. Wil men brood met smaak maken dan dient men de beste ingrediënten alle tijd te geven om tot hun volle smaakontwikkeling te komen en dit in combinatie met een beproefde traditionele bereidingswijze. Dat verschil ziet u, ruikt u, hoort u als u op het brood klopt en vooral: dat proeft men - lekker en vers, niet enkel vandaag maar zeker ook morgen en zelfs overmorgen! Het is een evident principe van bij de dorpsbakker dat nu ook meer en meer wordt opgevolgd door de gespecialiseerde grootbakkers.

Het Traagste Brood

Echt smaakvol brood herkent u van bij de eerste beet omdat het eigenlijk geen beleg nodig heeft om voluit te smaken. Wat boter of olijfolie en een beetje grof zout en peper maken er al een feest van. Dat is heel wat anders dan het meeste, zelfs ‘ambachtelijk’ brood, dat beleg nodig heeft om uw boterham lekker te maken. Het verschil in smaak dat je krijgt door het trage proces is van een andere orde dan welk brood ook. Daarom kost dat brood ook iets meer, het is gewoon kostbaarder. En, zegt broodsommelier Lutgart van ASG-lid “Bakkerij Van Eeckhout”: Brood leeft niet lang, maar gebruikt al zijn tijd om goed te smaken,

Brood van Eigen Graan is de nieuwste smaakcreatie bij Marc en Lutgart Van Eeckhout. Ze hebben de principes van Het Traagste Brood doorgetrokken naar alle aspecten van het ambachtelijk creëren van een heerlijke desembrood. De traag groeiende tarwe wordt voor de winter op hun veld in Kapelle-Op-Den-Bos gezaaid en pas in juli geoogst. Het heeft dus alle tijd om tot volle wasdom te komen. De oogst wordt een steenworp verder in de Molens van Ramsdonk door molenaar Jef langzaam gemalen. Pas na vijf rustmomenten in de deegbereiding bakt Marc Van Eeckhout dit brood met zijn ongeëvenaarde smaak. Ontdek de rijke smaak van het traagste brood. Het geheim? Ons deeg krijgt gedurende de bereiding in vijf rustmomenten alle tijd om tot volle ontwikkeling te komen. Beter lekker dan veel is het gezondste motto voor een aangenaam leven. Geniet ervan!

Ontdek “het geheim” en bezoek Bakkerij Van Eeckhout (Tervuursesteenweg 233 Zemst) waarbij men de rijke smaak van het brood kan proeven tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ op zondag 3 juni van 11 uur tot 18 uur. Doorlopend staan er rondleidingen op het programma.

Bread-Talk

Op donderdag 21 juni 2018 duikt men nog dieper achter de schermen van deze brood-voedselketen waarbij dit  'korteketenbrood' slechts 12 kilometer aflegt. Dit in het kader van verwarrende voedseltijden en voedsel dat een mensenrecht is, niet louter koopwaar, voor iedereen,… ook voor de boer, de molenaar en de bakker want zij zijn de échte helden van de rijke smaak van ons brood. Laten we haast maken met vertragen want de toekomst van brood ligt in zijn verleden. Een verhaal over verwarring, vervreemding, snel versus traag en een nieuwe houvast. Komen jullie luisteren naar mijn talk? Iedereen welkom voor de Sprekersacademie, Winkelhaak I House of C, Lange Winkelhaakstraat 26, Antwerpen. De Winkelhaak, vlak bij het station Antwerpen-Centraal, is een verzamelgebouw voor creatief ondernemerschap en biedt co-working op maat van starters tot en met ambitieuze groeibedrijven.

Broodnodig

Kortom, ervaar de rijke smaak van het traagste brood waarbij beter lekker dan veel het gezondste motto is voor een aangenaam leven. Al de broodvarianten van deze onderneming zijn bedoeld om u die rijke smaak te laten ervaren, elke dag opnieuw. Verdere info op www.broodnodig.be en facebook.com/broodnodigbakkerijvaneeckhout.

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....