Het Italiaanse Consorzio Ecosviluppo Sardegna organiseerde in 1999 voor de eerste maal de BioCaseus, een internationale wedstrijd voor biologische kazen. Ondertussen is de wedstrijd toe aan de 7e editie. In de voorbije edities namen kaasmakers deel uit Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Nederland en België.
De kazen werden op 15 december 2016 beoordeeld door een internationale en onafhankelijke jury naar geur, smaak, structuur, uiterlijk, kleur en textuur. De deelnemende kazen krijgen een score op honderd en worden ingedeeld in één van de 19 categoriën (gebazeerd op melksoort, rijping en productiemethode).
Er werden dit jaar 174 kazen ingezonden.
De Karditsel
Kaasmakers kapen de hoofdprijs weg in hun categorie
|
In de categorie 'Rauwmelkse zachte geitenkaas met gewassen korst' kaapte Karditsel (Karditsel bvba – Lummen) zowel de eerste als de tweede plaats weg. Hun kaas 'Aurelie' haalde een erg hoge score van 91,72/100, en ook de kaas Cyriel scoorde erg goed met 90/100. TV-kok Jeroen Meus is fan van de kazen van Karditsel. Tijdens zijn tv-programma “Dagelijkse Kost” gebruikte hij al meermaals hun geitenkazen in een heerlijk gerecht. |
Tijdens de uitzending van Dagelijkse Kost op 15 februari 2016 was kaasmaker Giedo De Snijder te gast in het programma en nam hij de Florence-kaas mee voor op de vegetarische pizza met paprika en pesto. Het stremproces van Florence duurt veel langer dan bij Franse brie, wat voor een unieke, lichtzure smaak zorgt. Een perfect alternatief voor de traditionele mozzarella dus. Tijdens het Radio 2 ochtendprogramma De Madammen gaf Jeroen die dag ook nog meer uitleg over Florence, Karditsel en haar kaasmakers. (Persnota Karditsel) |