De Karditsel

Kaasmakers kapen de hoofdprijs weg in hun categorie

Het Italiaanse Consorzio Ecosviluppo Sardegna organiseerde in 1999 voor de eerste maal de BioCaseus, een internationale wedstrijd voor biologische kazen. Ondertussen is de wedstrijd toe aan de 7e editie. In de voorbije edities namen kaasmakers deel uit Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Nederland en België.
De kazen werden op 15 december 2016 beoordeeld door een internationale en onafhankelijke jury naar geur, smaak, structuur, uiterlijk, kleur en textuur. De deelnemende kazen krijgen een score op honderd en worden ingedeeld in één van de 19 categoriën (gebazeerd op melksoort, rijping en productiemethode).
Er werden dit jaar 174 kazen ingezonden.

In de categorie 'Rauwmelkse zachte geitenkaas met gewassen korst' kaapte Karditsel (Karditsel bvba – Lummen) zowel de eerste als de tweede plaats weg. Hun kaas 'Aurelie' haalde een erg hoge score van 91,72/100, en ook de kaas Cyriel scoorde erg goed met 90/100.
Kaasmakerij “De Volle Maan” (Sint-Lievens-Houtem) kwam op de eerste plaats in de categorie 'Rauwmelkse zachte geitenkaas met harde korst', met een score van 87,91/100

TV-kok Jeroen Meus is fan van de kazen van Karditsel. Tijdens zijn tv-programma “Dagelijkse Kost” gebruikte hij al meermaals hun geitenkazen in een heerlijk gerecht.
Op maandag 16 januari 2017 was het de beurt aan Virginie, een vers geitenkaasje van 140 gram. Voor de Virginie wordt de kaaswrongel volgens de traditionele methode met een pollepel (louche) in de kaasvorm geschept. Puur van smaak loopt de versheid af van dit verrukkelijk kaasje om haar opwachting te maken in Dagelijkse kost. Op het menu: een heerlijke panna cotta van geitenkaas met salade van rode biet en waterkers. Men kent panna cotta misschien als dessert, maar door het te combineren met geitenkaas en gemarineerde rode biet, wordt het een lekker vegetarisch voorgerecht.

Tijdens de uitzending van Dagelijkse Kost op 15 februari 2016 was kaasmaker Giedo De Snijder te gast in het programma en nam hij de Florence-kaas mee voor op de vegetarische pizza met paprika en pesto. Het stremproces van Florence duurt veel langer dan bij Franse brie, wat voor een unieke, lichtzure smaak zorgt. Een perfect alternatief voor de traditionele mozzarella dus. Tijdens het Radio 2 ochtendprogramma De Madammen gaf Jeroen die dag ook nog meer uitleg over Florence, Karditsel en haar kaasmakers.

(Persnota Karditsel)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....