Al meer dan een kwarteeuw lang is het eerste weekend van de krokusvakantie de Toeristen- en Gastronomenfoor te Beauvoorde (Veurne). Over het ontstaan ervan kan men meer vernemen in het artikel “Beauvoorde in de Westhoek, een dorp zonder complimenten maar met een rijke streekgastronomische traditie” dat verscheen in het ASG-tijdschrift Terroir jg 32/2016 nr.1-2 pag. 99-108. De Feestraad Beauvoorde, die enkele jaren terug de organisatie van deze beurs overnam van de ter ziele gegane VVV Veurne-Ambacht, pakte ook in het weekend van 25-26 februari 2017 uit met een streekspecialiteiten weekend met tal van delicatessen uit de regio. Verschillende standhouders uit de streek etaleerden er hun producten en verstrekten informatie over. Plaats van het gebeuren was het ontmoetingscentrum Caroline te Vinkem/Beauvoorde (stad Veurne).
Ook dit jaar was de Sint-Omaarstoneelgilde onder leiding van huisregisseur Claude De Beuckelaere present met een spetterend stukje cabaret: “De koasmaker (kaasmaker) van Chateau Beauvoorde”, telkens driemaal per namiddag opgevoerd. Het stuk bracht de toehoorders terug in een brokje vooroorlogse geschiedenis van de Beauvoordse deelgemeente Wulveringem en meerbepaald naar café “In de Kristoffel” anno 1937 en verwijzend naar de kaastraditie van de Westhoek. De meeste acteurs en actrices stonden voor personen die “echt” hebben gewoond en geleefd in Beauvoorde. Beauvoordse brokkelkaas van kaasmakerij De Beauvoordse Walhoeve (Jacques Collen) |