Jo Hansenprijs voor Volkscultuur 2019 toegekend aan Netty Engels-Geurts

Autoriteit op culinair gebied van Nederlands-Limburg gelauwerd

Over Stichting Jo Hansenprijs

Al ruim dertig jaar kent de Stichting Jo Hansenprijs voor Volkscultuur driejaarlijks een prijs toe aan personen en/of organisaties die op bijzondere wijze bijdragen aan het behoud van de Limburgse volkscultuur in brede zin, zoals bijvoorbeeld muziek of literatuur, of een specifiek aspect van de Limburgse volkscultuur onder de aandacht bracht. De stichting werd in 1987 opgericht door een gezamenlijk initiatief van de vereniging Veldeke Limburg (dialectvereniging met afdelingen in België en Nederland met als doel het spreken en schrijven van de Limburgse dialecten te bevorderen) en de Stichting EK/CS (Steunfonds voor o.m. levensbeschouwelijke organisaties, belangen- en ideële organisaties, …) te Roermond. De stichting laat zich bij de toekenning van de prijs adviseren door een onafhankelijke jury. Deze bestond dit jaar uit Pierre Bakkes en Guus Urlings.

De prijs is genoemd naar Roermondenaar Jo Hansen Jo Hansen (1921-1984), die veel betekend heeft voor de volkscultuur in beide Limburgen en o.m. “Het recht van het Limburgs” publiceerde. Eerdere winnaars waren onder anderen Paul Weelen, Annie Schreuders-Derks, Frans Pollux, Jack Poels, Frans Boermans, de twee harmonieën van Thorn en Heemkundevereniging Roerstreek.

De prijs 2019

Dit jaar heeft de jury gekozen voor het culinaire aspect. De laureaat van 2019 is Netty Engels-Geurts uit Schinnen vanwege haar culinaire bijdragen aan de Limburgse volkscultuur. Dat daarbij de keuze is gevallen op Netty Engels-Geurts (Roggel, 1941) als laureaat, is niet zo verwonderlijk. Zij is op culinair Limburgs gebied immers een uitgesproken autoriteit en heeft inmiddels veertig (kook)boeken op haar naam staan. Die bevatten niet alleen een enorme hoeveelheid recepten in allerlei variaties, maar ook tal van adviezen.

Het werd algauw meer dan een hobby. Als diëtiste en tevens docent aan de diëtistenopleiding, waarvoor ze ook enkele handboeken schreef, verdiepte Netty Engels-Geurts zich ook in warenkennis en de materie van het koken. Later werd ze hoofd van de Voedingsdienst in het voormalige ziekenhuis in Sittard. Haar uitgangspunt als diëtiste is tot op de dag van vandaag: een dieet en een goedverzorgde smakelijke maaltijd zijn niet elkaars tegengestelden, in tegendeel, ze gaan hand in hand. 

Door studie (archiefwerk, navragen, reacties van lezers) groeide haar kennis over de Limburgse keuken aanzienlijk. Denk maar aan haar bijdrage 'Äöver vlaaj, vlaje, vlade, struiven en stru yven' dat verscheen in Veldeke Limburg Jaarboek 2013 (pag. 120-126). Bovendien heeft ze al haar recepten samen met haar echtgenoot uitgeprobeerd en zo nodig aangepast en verfijnd. Beiden waren in 1981 ook medestichters van onze Belgisch-Nederlandse ASG-Academie voor de Streekgebonden Gastronomie en tot vandaag de dag nog steeds met de ASG verbonden! 

De Prijsuitreiking

Op woensdag 19 juni 2019 reikte gouverneur drs. Theo Bovens de Jo Hansenprijs aan haar uit en bestaat uit een ring met het stadswapen van Roermond, een geldbedrag van €750,- en een oorkonde. Deze plechtigheid vond plaats in het stadhuis van Roermond.

(Persbericht - foto/tekst - Het Huis voor de Kunsten Limburg. Deze instelling vervult dé provinciale steunfunctie voor de Limburgse cultuursector - www.hklimburg.nl)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....