Bouwinnovatie Hasselt 2019: Beursthema 'Gezond wonen... tot en met een genotstuin'

Tijdens Bouwinnovatie Hasselt 2019, reeds de 37ste uitgave in de Euregio Maas-Rijn, dat tijdens de maand januari in de Ethias Arena Hasselt – Grenslandhallen gehouden werd, richtte men zich dit jaar speciaal op 'gezond wonen'. Dit beursthema had als voornaamste doel: de (ver)bouwer laten genieten van een gezond wooncomfort in zijn leefomgeving!

Gezond leven

Een gezonde woning is een woning die met duurzame materialen en technieken is gebouwd en ingericht. Een nieuwbouw biedt van bij het begin alle mogelijkheden om het comfort en een gezonde woonomgeving naar jouw wensen aan te pakken. Bij een renovatie loont het eveneens de moeite om te investeren in technieken en comforttoepassingen zoals domotica, ventilatie, isolatie, vloer-of wandverwarming, zonwering … maar ook bv. stil te staan bij inspanningen voor het verbeteren van de binnen luchtkwaliteit.

We brengen gemiddeld 15 uur per dag binnen in onze eigen woning door. Binnenlucht kan soms meer vervuild zijn dan de lucht buiten. Dat komt door stoffen die vrijkomen uit nieuwe meubels, muurverf, schoonmaakproducten, huisstofmijt en van ons kookvuur. Maar met enkele inspanningen kunnen we de binnenlucht-kwaliteit verbeteren. Denk hierbij aan ‘gezonde’ keuzes wat betreft ruwbouwmaterialen, isolatiemateriaal, vloerbekleding en verven. Vandaar het pleidooi om aandacht te schenken aan duurzame en verantwoorde materialen voor wanden, vloeren, afwerking en inrichting van de keuken en de badkamer… maar ook om een interactie te krijgen met de directe omgeving zodat een huis ook een thuis wordt. 

Genotstuin

Hierbij vormt de tuin het verlengstuk van het interieur. De tuin is doorheen de tijd gegroeid van een nutstuin naar een genotstuin. Bij warme temperaturen installeren we ons graag op het terras en genieten we volop van onze tuin bij een glaasje of gesetteld aan de barbecue. Een mooie afgewerkte tuin, in klassieke of in verwilderde stijl.  Een klassieke of wilderende tuin met kamperfoelie, lavendel, kruiden…geven rust. Of, waar we onze eigen groentjes kunnen kweken: een genotstuin, bostuin, of om van te smullen (smultuin), …met “eetbare” bomen en struiken waarvan men de vruchten kan opsmullen of verwerken tot jam, confituur, jenever,.. of stroop. Kortom een evolutie van kleine gesloten tuinen waar niemand inkijk heeft naar kleine open tuintjes met een praatje met de buren over de planten, de oogst, …

Meer dan ooit is uw tuin een weerspiegeling van uw persoonlijkheid. Het was aan de exposanten van de beurs om je wegwijs te maken in alle innovaties, materialen en technieken of die gedachte met inspiratie uit te werken tot een geslaagde realisaties…

(bron: http://www.frankcraemers.be)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments