Chef Philip Reynders van 'Oogst van Eden' uit Korspel kiest voor Beringse producten

Woensdag 7 november 2018 opende aan de Korspelsesteenweg 197 in Beverlo (deelgemeente van Beringen, richting Leopoldsburg)  'Oogst van Eden', het nieuwe restaurant ('restobar') van Philip Reynders en Hilde Meyen. Het koppel was bekend van brasserie 't Vijgeblad en nu zijn ze klaar voor een nieuw culinair avontuur. “Het concept ‘restobar’ is een vondst van mijn vrouw Hilde”, vertelt Philip. “Die term verwijst naar de inrichting van het restaurant. Waar in een café de barman achter de toog staat, vind je mij hier achter het fornuis.” Inderdaad, alles is open. Je ziet de chef dus gerechten voorbereiden, koken en zelfs afwassen.
De inkleding komt voor een groot deel uit de voormalige beenhouwerij van zijn grootvader. Dat draagt bij tot de gemoedelijke sfeer.

In 'Oogst van Eden' serveert Philip originele gerechten met een lokale toets waarbij producten van Beringse boeren centraal staan in het kader van de “korte keten”, een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie.
Philip verduidelijkt: "In Beringen hebben we nog verschillende producenten die originele en lekkere producten maken. We zetten die mensen en hun producten graag in de kijker. Dat zijn voor mij niet alleen lekkere maar vooral ook goudeerlijke producten. Als chef is het ook tof om te werken met lokale producten. We zien trouwens dat meer en meer chefs in Vlaanderen op dezelfde manier werken".

Veel landbouw is er niet meer in Beringen maar toch heeft Philip nog een aantal producten gevonden waarmee hij zijn menukaart samenstelt: "We werken nauw samen met onze buur, hoeve Machiels. Hij teelt voornamelijk aardappelen, hij heeft een grote gekoelde hal zodat we het heel jaar door verse aardappelen kunnen kopen. We serveren dan ook alleen de Korspelse patat. De Stalse Schans is onze leverancier van kazen. De kazen van boer Willy Theunis zijn echte topproducten. En natuurlijk gaan we ook blauwbessen halen bij Blueberry Fiels, een product waar ik graag mee werk.

Ik werk ook graag met bier en dan is het Koolputters bier van mijn broer Jurgen natuurlijk een onmisbaar product (naast het gitzwarte Koolputtersbier is er ook een blond Koolputterbier, de Koolputter Goud) in mijn keuken. Ik ga ook regelmatig langs bij de Wintershoeve in Paal voor verse boter en kaas. En recent hebben Ludo en Lincy van 't Kasteeltje in Beverlo voor mij een heel speciaal geitenkaasje gemaakt. Heel lekker en smeuïg om te verwerken in een salade", zegt Philip.

De boeren reageren positief op het concept van Philip. Het vergt voor de chef veel meer tijd om overal zelf inkopen te doen maar er is meer: "Ik heb altijd een leuke babbel met de boeren, je leert elkaar kennen en je krijgt meer respect voor elkaar. Er is een goede vriendschap ontstaan en we wisselen ook ideeën uit voor nieuwe recepten. We zoeken trouwens nog altijd nieuwe producten. Zo bekijken we nu of we in samenwerking met een lokale bakker ons eigen brood kunnen bakken", zegt Philip er nog bij.
Op het menu staat bv. 'traag gegaarde rundsrib met een saus van Koolputtersbier en blauwe bessen met een Korspelse patat'. Een 'salade van zalm met lokale geitenkaas en honing' is alvast ook een aanrader. 

(Bron: Hans Put Zwanenbergstraat 2A b001 3583 Beringen Tel. 0475 588 915)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....