Capon Danny: “Niet zomaar …. koekjes! 101 zalige zoete & hartige recepten”

Capon Danny: “Niet zomaar …. KOEKJES! 101 zalige zoete & hartige recepten”, uitg. Lannoo, Tielt, 2016, 240 p., €24,99, ISBN 978-94-0143-6908

Danny Capon uit Kortrijk is praktijk- en technisch leerkracht in brood, banket en patisserie aan de Bakkerij-, Slagerij- en Hotelschool Ter Groene Poorte te Brugge. Hij is derhalve niet de eerste de beste “koekenbakker”. Al eerder schreef hij de boeken Het koekje, Bakbasics en Koekjes bij de koffie.
In 1998 zocht hij liefst 130 recepten bij elkaar voor zijn boek “Het Koekje”. Acht jaar nadat Danny Capon een eerste boek bij elkaar pende rond het koekjes-thema liet hij in 2006 een tweede soortgelijke titel van de persen laten rollen “Koekjes bij de koffie”. Inmiddels had hij in 2002 (met medewerking van Ine Dijkhof voor de redactie en de Oudleerlingenbond Bakkerij van het Instituut voor Voeding) “Bakbasics - alle recepten, bereidingen en vaktermen” uitgegeven. Maar, sinds die eerste druk was het boek sindsdien nauwelijks meer te verkrijgen en bleef de vraag groot. Het was een onbetwistbare bestseller maar tevens verplichte kost voor de nieuwere generaties van bakkerijprofessionals met als gevolg een grondige herwerking en uitbreiding in 2007: hierdoor bundelden vijf leraars (Danny Capon, Christophe Declercq, Wim Denduyver, Hendrik Deschacht & Edwin Gesquiere) van de bakkerijschool Ter Groene Poorte in Brugge hun kennis en praktijkervaringen in dit compendium dat een compilatie biedt van wat zij hun leerlingen bijbrengen. Als dusdanig werd het een bakbijbel die de basisrecepten aanbiedt waarop naar hartelust kan worden gevarieerd. In vijf overzichtelijke hoofdstukken worden achtereenvolgens de bakkerij, de banketbakkerij, suikerwerk, consumptie-ijs en chocolade behandeld. Aan elk hoofdstuk gaat een inleiding de recepten vooraf. Het boek opent met een verklarende woordenlijst van vaktermen en grondstofspecificaties en besluit met een alfabetische index op recepten. 

Direct bij het voor het eerst doorbladeren van Danny Capon zijn nieuwste boek is het al duidelijk. Dit zijn koekjes en niet zomaar koekjes! En hij weet alles van koekjes. In dit boek draagt hij al die kennis over en na het doornemen weet de lezer ook alles van koekjes.Het boek begint met het hoofdstuk grondstoffen. Eerst maar eens goed doorlezen want daar valt heel wat uit te leren. Hij legt duidelijk uit dat het eindresultaat van koekjes behoorlijk afhankelijk is van de keuze van het soort grondstoffen en het dus zaak is hier goed op te letten.In dit hoofdstuk komt men ook woorden tegen die sommige lezers uit Nederland wellicht even moeten opzoeken op internet. Bij de bespreking van suikers bv. wordt gesproken over ‘cassonade’. In Nederland kent men dat onder de naam van riet- of kandijsuiker. Danny Capon noemt dat soms ook ‘bruine suiker’ en dat noemt men dan boven de grens weer ‘bruine basterdsuiker’.

Vervolgens krijgt men de hoofdstukken Basisbereidingen, Vaktermen en Basisrecepten. Er wordt in deze hoofdstukken een uitgebreide beschrijving van de verschillende deegsoorten gegeven zoals bijvoorbeeld zetdeeg, wrijfdeeg en roerdeeg. Alle hoofdstukken zijn voorzien van duidelijke “stap voor stap”-foto’s. Het verschil tussen snijkoekjes, spuitkoekjes en steekkoekjes wordt duidelijk uitgelegd en geïllustreerd met recepten.Als eerste worden steek- en snijkoekjes zoals kaneelwafeltjes, boterpuntjes, rozijnenplaatjes en nougatmaantjes beschreven. Vervolgens gaat men door naar het hoofdstuk Spuitkoekjes met onder andere: studentenkusjes, Parijse stengels, boterbloemen, koffiedriesterren, e.a. Vervolgens krijgt men het hoofdstuk luxedesserts met fruitringen, chocolademadeleintjes, rum-vruchtengenoegens of krikkrakjes. De naam luxedesserts slaat overigens op het feit dat de koekjes in dit hoofdstuk gebakken worden met duurdere grondstoffen en arbeidsintensief zijn. Er lijkt geen eind te komen aan alle overheerlijke koekjes maar we hebben het dan ook over 101 recepten. Tot slot is er ook nog het hoofdstuk kruidenkoekjes met de kaascrackers, emmentalerblaadjes, ansjovishapjes of bechamelvierkantjes. De prachtige foto’s in het boek zijn van Stefanie Geerts en zijn een speciale vermelding waard. De recepten zijn duidelijk en vaak met een extra stukje informatie erbij. Let wel dat temperatuur en baktijden zijn niet gegeven zijn, maar worden beschreven in de eerste hoofdstukken. Dat is dus een kwestie van uitproberen met uw eigen bakoven en direct noteren voor een volgende bakronde. Een schitterend bakboek in een handig formaat.

  • Administratieve zetel ASG
    p/a Stadsarchief
    Rederijkersstraat 42
    3500 Hasselt (B)
    VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

  • Administratieve zetel ASG stichting
    p/a “Dormio Resort Maastricht”
    Kamer van Koophandel (NL)
    Registernummer 51802139


  • ASG Secretariaat:
    E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

  • toegang tot het ledengedeelte van onze website

  • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

  • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

  • deelname aan ASG Algemene Ledendag

  • ....

 

Comments