De Maastricht Vlaai

Maastricht is veel ambachtelijke adresjes rijk. Neem bijvoorbeeld de 5 typisch Maastrichtse bakkers die de “Maastricht vlaai” hebben gecreëerd. Eind januari 2017 introduceerde Maastricht Marketing (de nieuwe naam van de VVV Maastricht) samen met een aantal partners de “Maastricht vlaai” en een bijbehorende vlaaien-route voor toeristen. 
De “Maastricht vlaai” is geen bereiding “an sich” maar eerder een samenstellend concept van 5 verschillende vlaaien waar de lievelingssmaken werden aangedragen door vijf bekende Maastrichtenaren. Violist en orkestleider André Rieu is fan van “kroonsele met sjoem” (kruisbessen met schuim - opgeklopt eiwit), wielrenner Tom Dumoulin eet het liefste kersenvlaai, zanger Fabrizio koos voor appelvlaai, burgemeester Annemarie Penn droeg zwarte pruimenvlaai aan en modejournaliste Cecile Narinx houdt meer van de traditionele rijstevlaai. Samen met vijf verschillende toonaangevende lokale bakkers (bakkerijen Hermans, De Bisschopsmolen, Royale, Peter Lemmens, Souren en Royale) is de “Maastricht vlaai” gerealiseerd.

De vlaai is een concept van Maastricht Marketing / VVV Maastricht en ontwikkeld in samenwerking met fooddesigner Annelies Hermsen. Annelies Hermsen leerde als ‘dochter van’ (Toine Hermsen), al van jongs af aan de fijne kneepjes van het horeca-vak. Na haar opleiding aan de Design Academy combineert zij wat ze van thuis uit heeft meegekregen met dat wat ze leerde als vormgever. In haar eigen ontwerpstudio creëert ze creatieve culinaire concepten voor de horeca en voedingsmiddelenindustrie en staat ze aan de basis van de ontwikkeling van smakelijke innovaties. Zo ging ze op zoek naar de smaakelementen die deze Limburgse delicatesse zo uniek maakt. Resultaat is een vlaai bestaande uit vijf delen: de beste vijf smaken die de Maastrichtse Limburgse vlaai kent. 
 “Creëer zelf je Maastricht vlaai!” is hierbij het uitgangspunt. Zowel bij VVV Maastricht (Kleine Staat 1) als bij de 5 ambachtelijke bakkers kun je de speciale Maastricht vlaai-doos en het vlaaiboekje kopen voor € 2,- met daarin 2 routes. Een korte (1,5 uur) en een lange (2,5 uur) variant voeren je langs de mooiste straatjes, langs historische iconen en verrassende plekken. In deze routes kun je op de aangegeven locaties een 1/5 vlaaipunt kopen en zo je eigen Maastricht vlaai samenstellen.

Maastricht Marketing wilde dus niet alle bakkers alle vlaaien laten maken of alle vlaaien op dezelfde wijze, maar een echt vlaaienverhaal over Maastricht creëren met volgende deelnemers:

  • Kersenvlaai 'Kers op de vlaai' van Tom Dumoulin is verkrijgbaar bij De Bisschopsmolen (Stenenbrug 3 - di t/m zo); 
  • Rijstevlaai 'Volle rijstevlaai' van Cécile Narinx koopt men (enkel om mee te nemen) bij Grand Café Maastricht Soiron (Vrijthof 18 - di t/m zo) & bij Bakkerij Hermans (Zakstraat 9 - di t/m zo);
  • Kruisbessenschuim vlaai 'Kroonsele mèt sjoem' (kruisbessen met schuim - opgeklopt eiwit) van André Rieu vindt men (enkel om mee te nemen) bij ’t Piepenhoes (Maastrichter Brugstraat 2 - ma t/m zo) & bij Patisserie Peter Lemmens (Glacisweg 30h - ma t/m zo);
  • Appelvlaai 'Appeltje voor de dorst' van Fabrizio kan men kopen bij Bakkerij Souren (Vijfharingenstraat 14 - ma t/m za);
  • Zwarte pruimenvlaai 'Les Prunes Noires' van burgemeester Annemarie Penn-te Strake worden verkocht bij Patisserie Royale (Wycker Brugstraat 13 -ma t/m zo).

 Meer weten? Ga voor de recepten naar www.maastrichtvlaai.nl

(VVV – Maastricht /Cees van Stiphout en Jacques Collen voor de ASG)

  • Administratieve zetel ASG
    p/a Stadsarchief
    Rederijkersstraat 42
    3500 Hasselt (B)
    VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

  • Administratieve zetel ASG stichting
    Maastricht
    Kamer van Koophandel (NL)
    Registernummer 51802139


  • ASG Secretariaat:
    E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

  • toegang tot het ledengedeelte van onze website

  • 4 maal per jaar ons magazine Terroir

  • mogelijkheid tot deelname aan tal van activiteiten

  • deelname aan ASG Algemene Ledendag

  • ....