Beacon Spirits

Bewijst dat jenever niet alleen voor oude besjes is!

Op maandag 20 maart 2017 lanceerde Beacon Spirits, met als drijvende kracht Patrick Proth, in ’t Stookkot te Stevoort-Hasselt (Oppenstraat 73) twee nieuwe Limburgse eaux-de-vie producten onder het label “Limburg Finest”.

“Limburg Finest” is de unieke samenwerking tussen de fruitboer (i.c. PIPO uit Sint-Truiden en PJ Fruit uit Stevoort), de distillateur (i.c. ’t Stookkot uit Stevoort) en Beacon Spirits uit Lommel (de vermarkter/initiatiefnemer). Alle drie de partners staan op het etiket vermeld: zo weet de consument van welke boomgaard het fruit komt, door welke stoker het fruit gedistilleerd werd en door wie dit distillaat op de markt gebracht wordt. Dit zorgt voor de broodnodige (h)erkenning van alle partners. Ook uniek is dat van grondstof tot markt, de hele én dus korte keten in handen is van Limburgers, wat het ook een duurzaam streekgebonden product maakt.
Voor de eerste twee distillaten werd gekozen voor een appel (de Schone van Boskoop) en een peer (de Durondeau, de koning van de peren en in Duitsland gekend als de Tongern Birne)

Het evenement vond plaats in aanwezigheid van mevrouw Inge Moors die als gedeputeerde voor landbouw het woord nam om de initiatiefnemers te feliciteren en te bedanken voor de economische inbreng. Geurt van Rennes (BeNeVit en docent distillateur bij Syntra) schetste de verloren gegane traditie in onze streken van de fruit (cider) distillaten. Hierbij kunnen we akkoord gaan met specialist Geurt dat de gin-hype de aandacht voor distilleren enorm heeft aangewakkerd. Plots realiseren zich velen dat wij ook zelf mooie producten kunnen maken. Wellicht gaan onze jenevers, fruitdistillaten en brandewijn eindelijk terug de verdiende erkenning krijgen en gaan we ons fruit distilleren in plaats van te vernietigen. Stapt Haspengouw nu in de wereld van de gedistilleerde fruitverwerking - samen met de verwerking tot sappen, stropen, confituren,…-  of is men weer te laat voor de revival van het distilleren?

Na de toespraken vond een degustatie met Limburgse hapjes plaats. Kortom, een schitterende concept voor een prachtig product. Proficiat!

(Jacques Collen)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments