Doe mee aan de ASG-werking

Heropstart van de Taalcommissie

Het was op woensdag 20 mei 1981 dat besloten werd tijdens een informele vergadering in “De Gildekamer” (Suikerrui 27, Antwerpen) een ASG op te richten. De aanwezige initiatiefnemers waren stuk voor stuk auteurs en toonaangevenden op het streekgastronomisch vlak: Blondeel Willie (Aalst), Bogaert Remi (Aalst), Collen Jacques (Hasselt), Decamps Eugeen (Deurne), Demanet Roger (Nieuwpoort), De Vijlder Odilon (Herdersem), De Winne Norbert (Aalst), Engels-Geurts Wil & Netty (Schinnen NL-Limburg), Hendriks Paul (Berchem), Hobert Liesbeth (Antwerpen), Jordaens Iréne (Merksem), Joris Jan (Zolder), Lambin Jan (Mortsel), van der Linden Renaat (Zottegem) en Verdyck Jack (Borgerhout). Voor een voorstelling van de eerste leden uit 1981 verwijzen we naar de ASG-brochure “Wist U Dat?”.

Van bij het begin werd er door Jan Joris (in die tijd eigenaar-gastheer van een prestigieuze restaurant De Gulden Schalmei te Zolder/Terlaemen en stichter-voorzitter van HORELI – hotel & restaurants Limburg) gesteld dat de nieuwe vereniging tevens diende te ijveren om het Nederlands op de spijskaart te zetten, iets wat in die tijd niet zo evident was! Met vertegenwoordigers van hotelscholen en praktijkmensen kwam alzo de ASG-taalcommissie tot stand die op 16 mei 1983 in de Hotelschool Spijker te Hoogstraten werd geïnstalleerd. De kern bestond jarenlang uit volgende leden: Haeseryn René (als prof. dr. verbonden aan de RUGent, met o.m. publicaties over het culinair taalgebruik, nam hij hierbij de leiding), Collen Jacques, De Kimpe Sonja, Desmet Eric, Hertsens Herman, Jacobs Hugo, Jordaens Irène, Joris Jan (ons veel te vroeg in 1987 ontvallen maar zijn taak overgenomen door echtgenote Joris-Bessemans Godelieve), Lambin Jan, Lauryssen August, Mombaers Guy en Verhaeghe Mattijs.

Gelukkig konden we rekenen op een aantal specialisten terzake die in de loop der jaren de werkgroep konden versterken onder de bezielende en corrigerende leiding van René Haeseryn die zelden één van de ca. 200 vergaderingen miste. Wegens zijn gezondheidstoestand was de werkgroep sinds 2011 niet meer zo actief en is “onze” prof. dr. René Haeseryn van ons heengegaan op 13 april 2016 op 86-jarige leeftijd.

Zijn overlijden is zeker een oprecht verlies voor de ASG. Tot op het einde bleef hij de bezieler en drijvende kracht van onze Taalcommissie en op 12 november 2015 ontving het ASG-bestuur van hem nog een lange brief met suggesties om de werkgroep en het secretariaat ervan met een hernieuwde taakverdeling, terug leven in te blazen en te vernieuwen. Hopelijk putten we hierin de kracht tot her-activering van de werking van “zijn” taalcommissie en de ASG-publicaties te hervatten met vooraan “Keukenterminologie, een Frans-Nederlands lexicon” (1ste druk in 1997, 2de in 2004), die vooral in het onderwijs wordt gebruikt.

In Bolderberg/Terlaemen, plaats Sterrenwacht, plaatste het Gemeentebestuur Heusden-Zolder, in samenwerking met andere organisaties, een monumentzuil om Jan Joris als “vervlaamser van de spijskaart” te herdenken.

De ASG-Raad van Bestuur op 11 november 2016 nam daartoe de princiepsbeslissing om:
- de taalcommissie terug op te starten in 2017 als het Studie- en Documentatiecentrum hiervoor klaar is.
- vergaderingen zullen doorgaan in ons Studiecentum (de aanwezige documentatie…/ niet meer in de scholen moeten bedelen / geen parkeerprobleem / vlotte verbinding met het station /…).
- Met het fiat van Godelieve Joris-Bessemans spreken we van “ASG-Taalcommissie Jan Joris”.
- Eenmaal per jaar bijeenkomen voor een klein huldemoment aan het monument Jan Joris.
- De publicaties van de werkgroep gebeuren onder de naam van “ASG-reeks Haeseryn voor Hotel en Restaurant”.
- Oproep voor nieuwe leden werkgroep en ook een –voorzitter en -secretaris.

We zullen voor het eerst vergaderen in ons Studie en Documentatiecentrum op woensdag 25 oktober 2017 om 13.30! De voorbije jaren kweten bovenstaande leden zich op een voorbeeldige wijze van hun taak. Maar bij deze start weten we dat tal van werkgroepsleden dat ze de fakkel wensen door te geven. Vandaar onze oproep voor nieuwe belangstellenden om lid te worden van de “ASG-Taalcommissie Jan Joris”. Wie weet voelt U zich geroepen als niet betaalde vrijwilliger: de ene vanuit het praktijkgebeuren, de andere taalkundig, maar het kan ook vanuit bezorgdheid voor een kwalitatief onderwijs. De kracht van de werkgroep is altijd de multidisciplinaire benadering geweest. Geef daartoe een seintje aan voorzitter [at] asg [dot] be – we sturen dan tzt. de code van de parking-slagboom.
Voor een korte besloten herdenkingsmoment stelde het bestuur woensdag 23 mei 2018 voor.

Veel leesgenot en hopelijk mogen we ook U begroeten in de taalcommissie.
De ASG-Raad van Bestuur

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments