Horeca-onderneemsters netwerken voor het milieu - Met eigen pot naar frietkot wordt beloond!

Hilde Rutten (BergHOFF Belgium) en Marion Van Zon (Horeca Van Zon) komen mekaar, vaak tegen op netwerkevents en ontdekten dat ze veel gemeen hebben. Tijdens hun moeder- en ondernemerschap zijn zij ook heel bewust bezig met duurzaamheid en moeder natuur. De afvalberg reduceren is hierbij ontzettend belangrijk. Omwille van het feit dat beiden veel waarde hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, staken zij de koppen samen. 

BergHOFF (uit Paal) ontwerpt, ontwikkelt en produceert keuken- en tafeluitrusting verdeeld over 8 productgroepen: kookpotten, messen, bestek, kristal, porselein, accessoires, kleine elektrische artikelen en barbecues. Kostenbewuste productiemethoden en samenwerking met gerenommeerde ontwerpers stellen BergHOFF in staat om designartikelen bereikbaar te maken voor het grote publiek. Talrijke ontwerpen werden bekroond met internationale prijzen. 

Horeca Van Zon (met vestigingen in Hamont-Achel, Beringen, Beerse en Kampenhout) is een horecagroothandel in de breedste zin van het woord die alle mogelijke producten levert, met een 7/7 service, van de cafetaria van het zwembad tot aan frituren, bistro’s en andere horecazaken: van vers vlees tot vis, groenten en fruit, tot diepvriessnacks, brood, wijn en andere dranken.

Geïnspireerd door de klimaatmarsen, nadenkend over onze afvalberg en nostalgisch naar een verpakkingsvrijer verleden wilden beide dames een ecologisch statement maken. Hoe konden ze als bedrijven meewerken aan een samenleving die - traag maar zeker - van duurzaamheid een prioriteit maakt? En, hoe konden ze dit samen doen was de hamvraag. Zo lanceren ze samen de actie ‘met uw eigen pot naar ’t frietkot’ en spelen ze in op het feit dat de maand mei o.a. door Limburg.net (is de afvalintercommunale van Limburg en Diest) op de kalender gezet wordt als een afvalvrije maand. Daar willen beide CEO’s graag op inspelen. Met deze actie ‘Met uw eigen pot naar ’t frietkot’ kan u vanaf nu bij de aankoop van frituurfrietjes die door Horeca Van zon geleverd worden, stempels verzamelen waarmee men spotgoedkoop een speciale pot van BergHOFF kan aangeschaft worden.

Met deze kookpot naar het frietkot gaan heeft tal van voordelen. De frietjes blijven door de afgietgaten in de kookpot lekker warm en krokant en kan een grote portie “Belgisch goud” voor 2 volwassenen en 2 kinderen bevatten. Nadien kan de pot uiteraard ook op alle vuren gebruikt worden. Hierdoor bespaart frituuruitbater op verpakkingskosten en, daar gaat het uiteindelijk om, de papieren en plastic afvalberg wordt teruggedrongen….
De lijst met deelnemende frituren vindt men weldra op www.vanzon.be

Marion en Hilde gaven alvast het goede voorbeeld. ‘We weten ook dat deze actie het probleem niet gaat oplossen maar alle beetjes helpen. Ze wilden als vrouwelijke ondernemers vooral een statement maken voor ons en voor onze kinderen. En de frietjes? Ja, die smaakten heerlijk’, lachen ze. 

(Hans Put - Press release, Beringen, 6 februari 2020)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....