Eerste WHO-rapport over wetenschappelijk bewijs voor de gezondheid door culturele participaties

Bart de Nil, adviseur participatie en sectorcoördinator archieven bij FARO (= Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed vzw) berichtte in hun Nieuwsbrief van november 2019 volgend: 

Op 11 november lanceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Helsinki het rapport What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review. Het rapport werd gelanceerd tijdens een evenement in Helsinki waarop auteurs en beleidsmensen het woord namen. Dit rapport maakt een synthese van het wereldwijd beschikbare bewijsmateriaal over de rol die ‘the arts’ spelen bij het verbeteren van gezondheid en welzijn. De focus ligt daarbij specifiek op de Europese regio van de WHO.

Met dit rapport wil de WHO de gunstige invloed van ‘the arts’ op welzijn en gezondheid erkennen en erop inspelen.Het rapport verstaat onder de noemer 'the arts' alle vormen van culturele betrokkenheid, zoals een museumbezoek, het lezen van een boek of zelfs het doen aan vrijwilligerswerk in de cultuursector.Zo is er wetenschappelijk bewijs dat outreach-activiteiten (outreach start met het leggen van contact met mensen in de eigen leefomgeving) door musea en andere culturele activiteiten de trots, het sociale kapitaal, de onafhankelijkheid en de veerkracht bij mensen kunnen vergroten. Uit de resultaten van meer dan 3.000 studies blijkt duidelijk de belangrijke rol van de kunsten bij gezondheidspreventie en -bevordering, bij de behandeling van (vnl. mentale) ziekten. 

Onze conclusie bij het lezen van deze boodschap was: niet wachten en zich direct opgeven als ASG – vrijwilliger bij voorzitter [at] asg [dot] be

 

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments