Limburg smaakt naar meer

130 landbouwers minder in Belgisch Limburg op vijf jaar tijd - de provincie lanceert campagne

De Limburgse landbouw heeft het de voorbije jaren bijzonder moeilijk gehad. Er was de Ruslandcrisis bij het fruit, de stormschade, de late vorstschade van april, de problemen in de kippenkwekerijen, de problematiek met de eieren, … In vijf jaar tijd is het aantal boeren (oftewel landbouwbedrijven) in Limburg gedaald met 130. De akkers zijn wel groter geworden, met opvallende stijgingen bij asperges, wortelen en erwten.

Maar er is veel meer, waarbij de lokale producten meestal verser en smaakvoller zijn dan producten die een meerdaagse reis hebben afgelegd tot in de winkel. Bovendien zijn producten uit eigen streek ook nog eens goed voor de lokale economie en bieden, door hun traceerbaarheid en verhaal, net dàt tikkeltje meer! Nadeel is veelal dat je ze moet zoeken of er achter vragen in de winkel.Gedeputeerde Inge Moors verwoordt het zo: "Limburgs fruit, groente en vlees zijn kwalitatief, vers en lekker. Je moet alleen iets beter opletten in de winkel."

Dankzij de campagne "Limburg smaakt naar meer" kan men in oktober en november 2017 het gevarieerde aanbod aan Limburgse land- en tuinbouwproducten ontdekken. De provincie lanceert dan ook een promotie in Het Belang van Limburg en in Deze Week om meer Limburgs te eten onder de noemer: ‘Limburg smaakt naar meer’. Bekende Limburgers zijn daarbij letterlijk het gezicht van een streekproduct.Van grotchampignons tot aardappelen, met bekende Limburgers als DJ en producer Regi Penxten (promoot de Limburgse forel) of muzikant, schrijver en dichter Rick de Leeuw (promoot het Limburgs fruit) als uithangbord. “Als fiere Limburgse lijkt het me maar evident om onze provinciegenoten volle bak te steunen”, zegt presentatrice radiozender Joe FM Anke Buckinx tussen de asperges. Giovanni Oosters is als innovator van het Smaaksalon te Hasselt de culinaire voortrekker en promoot tevens de grotchampignons van Riemst. In het weekend zullen de producten ook te zien zijn in het kookprogramma "Jo" op TVL waar Jo Grootaers (chef-kok Altermezzo) de Limburgse producten verwerkt in makkelijke en frisse gerechten.

Op woensdag 15 november tot slot, vind je een exclusief productmagazine bij de Libelle. De ambassadeurs vertellen er over hun liefde en voorkeur voor het lokale product. Verder wordt er ingezoemd op leuke productweetjes, recepten en getuigenissen van koks, retailers, voedingsdeskundigen, ... die het onderscheidende karakter van de Limburgse producten verder onderschrijven. In afwachting daarvan kunnen belangstellenden al eens een bezoekje brengen aan de Facebookpagina LimburgSmaaktnaarMeer Hier treft men ook tal van leuke recepten aan!

Contactgegevens provinciale dienst “Landbouw en Platteland”: Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt / tel. 011 23 74 47 / e-mail landbouwenplatteland [at] limburg [dot] be

(J.C.)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments