Foodies Tongeren – een nieuwe culinaire campagne

Toerisme Tongeren lanceerde op 11 oktober 2017 zijn nieuwe culinaire campagne onder de noemer “Foodies Tongeren” in “'t Huys van Steyns” (Henisstraat). In dit Boutique Hotel, een herenhuis uit 1892, verblijft men letterlijk in een stukje Tongerse geschiedenis. Het werd oorspronkelijk bewoond door Louis Steyns, de stichter van het prestigieuze schoenmerk Ambiorix. Met zorg werd dit pand gerenoveerd, vol respect voor het verleden en een link naar het heden. De hoge plafonds, parketvloeren, de ontbijt orangerie, de sfeervolle leeshoek, privé parking en vooral de rust in het centrum van de stad maken dit een uniek plekje voor één of enkele dagen in en rond Tongeren.

De brochure ‘Foodies Tongeren’ en de facebookpagina brengen de culinaire belevenissen van Tongeren in kaart, een gids waarin de stad zijn beste restaurants en cafés gebundeld heeft. Met een gelijknamige campagne wil Tongeren naar eigen zeggen zijn eet-, drink- en tafelcultuur promoten. Via deze maak je kennis met het Tongers verhaal van getalenteerde chefs, gezellige cafébazen, brouwers en streekproducenten. Je ontdekt tevens culinaire insidertips, Tongerse recepten met streekproducten en smakelijke events. Welkom bij dé lekkerste adresjes en smaakmakers van de eerste stad van België!

Inderdaad, velen weten niet dat Tongeren een de bloeiende foodcultuur bezit. Schepen van toerisme Marc Hoogmartens formuleerde het bij de voorstelling als volgt: "Tongeren vormt een culinair walhalla voor foodies. De Tongerse chefs zijn  de ambassadeurs van deze delicieuze campagne om de eetcultuur van de eerste stad te promoten". In de gids komen acht Tongerse chefs/ horeca-zaakvoerders aan het woord die de ambassadeurs van de campagne vormen van de oudste stad van België. Deze zijn: Jan Menten & Ann Penxten van restaurant De Mijlpaal (1 Michelinster), Dimitri Lysens & Johan Haiverlain van restaurant Magis (1 Michelinster) en Bistro Bis (14/20 Gault Millau), Mathijs Kroonen & Annette Grims van restaurant Sjalotte (13/20 Gault Millau), Jo Grootaers van restaurant Altermezzo (15/20 Gault Millau), Anne-Marie Stas van restaurant Stas-Dejong, Bart & Ann Menten van Patisserie Blanckaert evenals Ilse Motten & Alain Daneels van Le 54 (13/20 Gault Millau).

De brochure is een realisatie van het Hasseltse ontwerpbureau IMAGICA: Jeroen Broux en Sara Ceyssens Toerisme en gastronomie gaan hand in hand. Schepen van Toerisme, Marc Hoogmartens: “Met deze schitterende publicatie en de hele Foodies campagne zetten we één van de vele troeven van onze stad in de kijker. Voor veel bezoekers is het culinair aanbod een belangrijke factor in de keuze van een vakantiebestemming of een uitstap. De gids zal dan ook niet enkel voor toeristen, maar ook voor Tongenaren een handige tool zijn om lekkere adresjes in eigen stad te verkennen.”

Burgemeester Patrick Dewael vervolgde met: “Toeristen zullen na een bezoek aan Tongeren zeker niet op hun honger blijven zitten. De Tongenaren zijn doorheen de geschiedenis hun bourgondische ingesteldheid blijven behouden en delen deze graag met anderen. In Tongeren is het altijd heerlijk tafelen!”.

Bij deze culinaire campagne “Foodies Tongeren” werden er ook placemats en bierviltjes ontworpen.
Een digitale versie van ‘Foodies Tongeren’ vindt men terug op de website van Tongeren onder http://www.tongeren.be/Toerisme/ of op https://www.facebook.com/foodiestongeren/ en verder kan men steeds mailen naar info [at] toerismetongeren [dot] be

Besluiten we, zoals de schepen, met een Tongerse “Ô’n tòffël”!

(J.C. - met dank voor de uitnodiging)

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments