De rijke smaak van het traagste brood

Bakker Marc Van Eeckhout, ASG-medelid, is een gepassioneerd vakman en voortdurend op zoek naar nieuwe smaken. Marc kijkt naar het verleden en wil vandaag met aloude graangewassen steeds verder gaan in de pure smaakbeleving van brood. Vergeten en lokaal graan terug laten opleven is een prioriteit geworden. Daarom is hij een samenwerking gestart met verschillende Vlaamse boeren. Goed graan, goed brood!

Terug naar de bron

Er loopt sinds kort een lokaal proefproject tussen bakker Van Eeckhout en landbouwers Thomas Cools en Alain de Brue. De traag groeiende tarwe werd voor de winter op het veld in Zemst gezaaid en wordt eind juli geoogst. Het heeft dus alle tijd om tot volle wasdom te komen. In het najaar kunnen we proeven van het eerste lokaal brood van eigen graan. We zijn een samenwerking gestart met boer Louis-Marie Tennstedt die aan agro forestry doet. Wat is dat precies? Het is een ongelooflijke toewijding van de boer aan zijn land waarbij het planten of actief beheren van bomen wordt gecombineerd met landbouw of veeteelt. Bio boer Robert Lisart heeft het oude ras, le Blanc de Flandre gezaaid in Pajottenland.

Het meester-leerling traject.

Meester bakker Marc Van Eeckhout wil zijn vakmanschap doorgeven om in deze verwarrende voedseltijden een nieuwe houvast te bieden over de ganse broodketen. Hij ijvert voor eten dat voedt ipv vult, eten waar je de oorsprong van kent en de maker. Zowel boer, als molenaar, als bakker zijn belangrijk. Oude graangewassen zijn mogelijk de oplossing voor de voedselintoleranties waar steeds meer mensen last van hebben.
‘Van graanhalm tot boterham met smaak’ is het motto van het meester-leerling traject, dat gestart is op zaterdag 9 februari 2019. Volledig in de ban van brood gaat Marc met zijn drie leerlingen aan de slag om het traagste brood te leren bakken. Mét daarbij aandacht voor de korte keten met een kleinere ecologische voetafdruk, eerlijke handel met een waardig inkomen voor boer en bakker en tragere processen in de bereiding die zorgen voor meer smaak en beter verteerbare producten.

Het geheim?

Het deeg krijgt gedurende de bereiding in vijf rustmomenten alle tijd om tot volle ontwikkeling te komen. Die rustmomenten en traagheid zijn bepalend voor de kwaliteit, de verteerbaarheid en natuurlijk de ongeëvenaarde smaak.
Meer weten over de meester en zijn leerlingen? Contacteer info [at] broodnodig [dot] be Tel 015 62 06 93 Adres bakkerij: Tervuursesteenweg 233 1981 Hofstade

 

 

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments