Verenigingen en Confrérieën

De ASG wil hier een overzicht geven van verenigingen die ons gastronomisch erfgoed willen bewaren en promoten.

Dit kan door de grote hoeveelheid informatie spijtig genoeg niet volledig zijn.
Maar, daar heel wat mensen zich hier vrijwillig voor inzetten, zal deze lijst zal nog verder worden aangevuld. Bent u lid van een confrérie, orde… en wordt uw vereniging niet vermeld? Contacteer dan:

 • de webmaster van ASG via webmaster [at] asg [dot] be (e-mail) , of
 • het secretariaat van de ASG via secretariaat [at] asg [dot] be (e-mail) of tel. 02-253.83.56

 

U kan grasduinen in de volgende categorieën:

Fruit en groenten
Brood en gebak
Zuivel
Vlees
Vis
Bier
Wijn
Gedistilleerde dranken
(Streek)gastronomie


FRUIT EN GROENTEN

De Confrerie van het Kortessems Fruit

De Confrerie van het Kortessems Fruit heeft zich tot doel gesteld het Kortessems fruit in het bijzonder en het haspengouws fruit in het algemeen , de daaraan verbonden streekgerechten en streekgebonden gastronomie bekend te maken en te promoten

Activiteiten: deelname aan kapittels van andere confreries in binnen- en buitenland - opzoeken van oude recepten - organisatie van de wedstrijd " Culinair Haspengouw " - deelname aan organisaties, die de streekgebonden gastronomie promoten.

Contact secretariaat : 
p/a Gulmerstraat  76         3721 Kortessem
http://www.confreriekortessem.be - joseph [dot] daenen [at] telenet [dot] be

 

Pompoengenootschap

Het Pompoengenootschap heeft een duidelijk doel: de grootste pompoenen van Europa kweken! Verder hoopt het genootschap dat mensen meer in contact komen met elkaar via een gezellige babbel over pompoenen.

Activiteiten: Zettersprijskamp; uitleg door professionele medewerkers over de pompoenteelt.

Contact
Paul Boonen
Terlo 76 - 2460 Kasterlee (A)
www.pompoenengenootschap.be - paul [dot] boonen [at] khk [dot] be

Feitelijke vereniging, opgericht in 2001
Werking: gemeente/België

 

Hertogelijke Commanderie en Eregilde van de Ghesellen van het Witloof en de Brabantse Gastronomie

De Ghesellen van het Witloof vormen een Vlaamse Gilde met een nationaal en internationaal programma. Het is een culinaire academie die vooral personen wil samenbrengen die het witloof willen promoten als gastronomisch summum. De Ghesellen willen de theoretische en praktische kennis rond witloof aanscherpen en wetenschappelijke, economische… opzoekingen bevorderen om zo de kwaliteit van het witloof te verhogen.

Contact
Jean Meeuw
Gemeentehuisstraat 16 - 1910 Kampenhout (VLB)
toerisme [at] kampenhout [dot] be
Opgericht op 9 september 1975
Werking: België

 

Duizend Jaar Fruit vzw

De vzw " Duizend Jaar Fruit" wil onder het motto "eerder kwaliteit dan kwantiteit" het Haspengouwse fruit aanbod profileren. In dat kader worden fruitgebonden evenementen georganiseerd.

www.1000jaarfruit.be - info [at] 1000jaarfruit [dot] be

 

 

BROOD EN GEBAK

 

Het Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart

Het Broederschap wil de bekendheid van de Geraardsbergse mattentaart vergroten en neemt daarvoor o.a. deel aan bepaalde jaarbeurzen. Verder wil de vereniging de werkgelegenheid in Geraardsbergen bevorderen en de stad op toeristisch vlak nog meer in de kijker zetten.

Activiteiten: Dag van de Geraardsbergse mattentaart op de eerste zondag van augustus

Contact
Roger Flamant
Schillebeekstraat 85 - 9500 Overboelare (Geraardsbergen) (OVL)
rogerflamant [at] belgacom [dot] net
Feitelijke vereniging, opgericht op 17 september 1979
Werking: België

 


ZUIVEL

 

Kaas in Passendale
vzw

De vzw Kaas in Passendale heeft als doel het ontsluiten van industrieel-archeologisch erfgoed en de culinaire geschiedenis van kaas en kaas maken.

Activiteiten: De vzw beheert de erfgoedsite 'De Oude Kaasmakerij' en organiseert de tweejaarlijkse Kaasfeesten in Passendale, tijdens het voorlaatste weekend van augustus in de even jaren.

Contact
Hannah Pector
's Graventafelstraat 48a - 8980 Passendale (Zonnebeke) (WVL)
T 051 77 70 05 - F 051 48 52 20
www.deoudekaasmakerij.be - info [at] deoudekaasmakerij [dot] be
Opgericht op 23 juli 1981
Werking: België

 

VLEES

 

Broederschap Sint-Antonius

Het Broederschap van Sint-Antonius promoot Belgisch varkensvlees als gastronomisch product. Het wil de studie van de culturele en historische rol van het varken bevorderen.

Activiteiten: Tijdens de jaarlijkse restaurantactie wordt een adresboekje uitgegeven met restaurants die creaties met varkensvlees op de kaart zetten. Elk jaar reikt het Broederschap de Sint-Antonius Award uit.

Contact
Jan Leyten
VLAM/sector Varkensvlees - Leuvenseplein 4 - 1000 Brussel
T 02 510 62 17- jan [dot] leyten [at] vlam [dot] be

Feitelijke vereniging, opgericht in 1998
Overkoepeld door VLAM
Werking: Vlaanderen

 

Orde van den Bloempanch - Ordre du Bloempanch

De Orde van den Bloempanch wil het cultureel, folkloristisch en gastronomisch erfgoed van Brussel en omgeving vrijwaren (bloempanch of bloedworst is een typisch Brusselse specialiteit). De Orde organiseert Bruegelavonden, gaf al aan dertig straten een 'Marolliaanse' naam en geeft een tijdschrift uit met o.a. Brusselse teksten.

Activiteiten: De Orde neemt deel aan en is aanwezig op manifestaties als Erfgoeddag, het Weekend van de Folklore in Brussel en de verkiezing van de Ket van het jaar.

Contact
Bob De Backer
Doelstraat 72 - 1741 Wambeek (B)
www.bloempanch.be - bob [dot] de [dot] backer [at] pandora [dot] be


Vzw, opgericht op 15 december 1996
Werking: België

 

VIS

 

De Visbakkers van Heist

De Visbakkers van Heist trekken naar allerlei manifestaties om er vis te bakken. Ze dienen zich aan in aangepaste visserskledij.

Contact
Luc Van Belleghem
Pannenstraat 210 - 8301 Heist (Knokke-Heist) (WVL)
vanbelleghemluc [at] hotmail [dot] com

Vzw, opgericht op 2 maart 1989
Werking: Vlaanderen

 

Orde van de Paardevisser

De Orde wil het garnaalvissen in stand houden en bevorderen. Ze heeft bijzondere aandacht voor de folklore van het garnaalvissen te paard en het garnaalkruien. Daarnaast wil zij de grijze Noordzeegarnaal en de gastronomie promoten.

www.ordevandepaardevisser.be - ordepaardevisser [at] hotmail [dot] com

Vzw, opgericht op 8 juni 1967

 

BIER

 

HORAL

HORAL, de Hoge Raad voor ambachtelijke Lambikbieren, wil deze bieren promoten met aandacht voor het volledige proces van het brouwen tot het schenken. De vereniging onderneemt stappen om de ambachtelijke lambikbieren te beschermen (wat ondertussen gerealiseerd is) en klaagt onregelmatigheden aan.

www.horal.be - info [at] 3fonteinen [dot] be

 

 

Zythos

Zythos is een confederatie van lokale verenigingen. De vereniging heeft tot doel het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur in de meest ruime zin. Daartoe organiseert en/of stimuleert zij projecten die het kenbaar maken van de Belgische bieren en hun smaken bevorderen; klaagt zij onregelmatigheden t.o.v. de consument aan; streeft zij naar erkenning van Belgisch bier als onderdeel van onze cultuur, traditie, levensstijl en gastronomie.

Activiteiten: Het Zythos bierfestival in het eerste weekend van maart.

Contact
Erik Vandeperre
Hoevestraat 30 - 3850 Nieuwerkerken (L)
www.zythos.be - rvb [at] zythos [dot] be

Vzw, opgericht op 30 mei 2003
Werking: België

Volgende lokale verenigingen zijn lid van Zythos. Zij onderschrijven dezelfde doelstellingen, hebben vaak bijzondere aandacht voor de bieren uit hun streek en organiseren naast degustaties ook jaarlijks activiteiten waarbij het grote publiek kan aansluiten.

West-Vlaanderen

De Oostendse Bierjutters (DOB) organiseren op de tweede zaterdag van juli het bierproeffestival De Bierjutterij. Ook de andere DOB-activiteiten staan in principe open voor niet-leden. Contact: Rik Vernack, Torhoutsesteenweg 628 - 8400 Stene (Oostende), www.deoostendsebierjutters.org - deoostendsebierjutters@zythos.e
Heerlijk Objectief Proeven (HOP) is de organisator van het Karakterbierweekend tijdens het eerste weekend van juni (www.karakterbierweekend.be). Contact: Veerle Bal, Notelaarstraat 25 - 8560 Wevelgem, users.pandora.be/hopsite - hop [at] zythos [dot] be
" Ieperse Bierkatjes, www.zythos.be

Oost-Vlaanderen

Objectieve ProefAjuinen (OPA) richten maandelijks een proeverij in op de voorlaatste zaterdag van de maand (uitgezonderd in juli en augustus). Contact: Jan Louies, Klein Parksken 1 - 9300 Aalst, opa-aalst.be - info [at] opa-aalst [dot] be
Baardegemse Objectieve Bierproevers Sint-Arnoldus (BOBSA) willen met de jaarlijkse Hoppetocht, een fietstocht op 15 augustus, meewerken aan het behoud van hop als levend erfgoed in de regio Aalst-Asse. Daarnaast organiseren ze brouwerijbezoeken en bierproefavonden. Contact: Jan Blindeman, Margrietstraat 17 - 9310 Baardegem (Aalst), bobsa [at] zythos [dot] be
De Bierpallieters (Buggenhout), www.bierpallieters.tk
Bierliefhebbers van de Egmontstede (BLES) (Zottegem), www.bles.be
Ros Beiaard Bierproevers (Dendermonde), www.zythos.be
Tussen Pot en Pint (Sint-Niklaas), www.zythos.be
De Schuimkragen (Zele), www.schuimkragen.be

Antwerpen

O.B.E.R. (Objectieve Bierproevers Essense Regio) organiseren jaarlijks het kerstbierfestival in Essen. Contact: Gunther Mertens, J. Tilborgstraat 20 - 2920 Kalmthout, ober.be - guntherm [at] ober [dot] be
The Beer Brothers richten op de eerste zondag van juli de Mechelse Bierdag in. Contact: Martin Daniëls, Liersesteenweg 161 - 2800 Mechelen, www.thebeerbrothers.be - beerbrothers [at] zythos [dot] be
De Putse Bierkliek is de organisator van de De Dolle Dagen van het Gerstenat tijdens het laatste weekend van februari. Contact: Johan Heremans, Heist Goorstraat 5 - 2220 Heist-Goor (Heist-op-den-Berg), putse [dot] bierkliek [at] zythos [dot] be
Onder 't Schuim zet tijdens het derde of vierde weekend van september het Kempisch Bierfestival op touw. Contact: Erik Vandeperre, Rauwelkoven 123 - 2440 Geel, www.ondertschuim.be - e [dot] vandeperre [at] worldonline [dot] be
De Objectieve Kaaischuimers (Temse), www.kaaischuimers.be
De Heikantse Bierliefhebbers (Berlaar-Heikant), www.heikantsebierliefhebbers.be

Limburg


Breese Beerprevers zetten een Biertweedaagse op poten tijdens het laatste weekend van oktober. Meer dan 650 minder bekende bieren worden voorgesteld. Contact: Marc Janssen, Caubergstraat 25 - 3960 Opitter (Bree), www.geocities.com/debreesebeerprevers - breese [dot] beerprevers [at] zythos [dot] be
De Limburgse Biervrienden organiseren Het Weekend der Belgische Bieren, een driedaagse tijdens het tweede weekend van november. Contact: Rony Langenaeken, Sint-Oedenrodelaan 2 - 3500 Hasselt, www.limburgse-biervrienden.be - rony [dot] langenaeken [at] limburgse-biervrienden [dot] be

Vlaams-Brabant

De Lambikstoempers richten tijdens het laatste weekend van augustus een Streekbierenweekend in. Contact: Wim De Kelver, H. Consciencestraat 2 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw, www.lambikstoempers.be - lambikstoempers [at] zythos [dot] be
Aarschotse Bierwegers (Aarschot), www.zythos.be
De Leuvense Biertherapeuten (Leuven), www.lbt.be

 

 

Bierproeversclub HIC

HIC (Heerlijk Intens Consumeren) wil de West-Vlaamse en Belgische bieren behouden en promoten en minder gekende bieren herwaarderen. Via het degusteren leren de leden geuren, smaken en nasmaken herkennen. HIC staat altijd klaar om informatie te geven over de verschillende biersoorten.

Activiteiten: HIC is aanwezig op de kerstmarkt (eerste weekend december) en braderie (vierde weekend september). Jaarlijks is er de streekbierkarting in het weekend van 11 november.

 

Contact
Demasure Stefaan
Heirweg-Noord 7 - 8770 Ingelmunster (WVL)
bierproeversclubhic.ingelmunster.org - stedem [dot] i [at] skynet [dot] be

Feitelijke vereniging, opgericht op 11 februari 2000
Werking: gemeentelijk

 

Westhoek Monumenten

Westhoek Monumenten vzw draagt zorg voor het erfgoed in de Westhoek, in het bijzonder voor het brouwindustrieel erfgoed. Dit gebeurt via allerlei acties, maar de vzw neemt ook zelf erfgoedsites in beheer.

Activiteiten: Feest van Sint-Arnold op de eerste zondag na 15 augustus, een uitstap rond industrieel erfgoed in september en een voordrachtavond in het voorjaar

Contact
Francis Duflou
Fortem 40 - 8690 Alveringem (WVL)
www.desnoek.be - infomuseum [at] desnoek [dot] be

Vzw, opgericht op 7 december 2005 (nieuwe statuten)
Werking: regionaal

 

Confrérie van de Roze Olifant

De Confrérie van de Roze Olifant van Melle wil de aloude traditie van de Melse streekbieren, in het bijzonder de 'Delirium Tremens' - als kwaliteitsproduct promoten in binnen- en buitenland en deze bieren als 'echt iets van bij ons' leren waarderen. Ze wil de Melse streekbieren terug een ereplaats geven in de gastronomie en de culinaire receptuur.

Activiteiten: Jaarlijkse herdenking van de overhandiging van de confreriekledij aan Manneken Pis te Brussel op de derde zaterdag van augustus. De Confrérie neemt deel aan het Weekend van de Folklore in Brussel (derde weekend van september), de Caritasfeesten in Melle (eerste weekend van september) en de Horecabeurs in Gent ((voor)laatste week van november).

Contact
Chris Van Assel
Brusselsesteenweg 282 - 9090 Melle (OVL)
www.delirium.be - chrisvanassel [at] skynet [dot] be

Vzw, opgericht op 29 oktober 2002
Werking: België

 

WIJN

 

Gentse Wijnbouwers- en Wijnmetersgilde

De Gentse Wijnbouwers- en Wijnmetersgilde beheert de wijngaard 'In monte Blandinio' in samenwerking met het stadsbestuur. De gilde verzorgt de wijnoogst en wijnbereiding en zorgt voor de verhandeling ervan. Zo wil de gilde de wijntraditie uit de middeleeuwen doen herleven. Tenslotte zet de gilde ook manifestaties op om het toerisme in Gent te bevorderen.

Contact
Jan Vallaeys
Hutsepotstraat 3 - 9052 Zwijnaarde (Gent) (OVL)
www.wijnmetersgildegent.be - j [dot] vallaeys [at] pandora [dot] be

Vzw, opgericht op 1 juli 1978
Werking: regionaal

 

Verbond Amateur Wijnmakers (VAW)

Het VAW is een overkoepelend orgaan met circa 50 aangesloten gilden. Het Verbond wil de volksontwikkeling op het gebied van voeding stimuleren door het verspreiden van wetenschappelijke en ecologisch verantwoorde kleinschalige teelt en bereidingswijzen. De aandacht gaat in het bijzonder naar dranken, kruiden en zuivel.

Contact
Cyriel Paesmans
Hendrikstraat 37 - 3570 Alken (L)
www.vaweb.org - cyriel [dot] paesmans [at] telenet [dot] be

Vzw, opgericht in 1977
Werking: België

 

Vlaamse Wijngilde

De Vlaamse Wijngilde organiseert vooral proefavonden met als doel het theoretisch en praktisch aanscherpen van de wijnkennis. De gilde bestaat uit gewestelijke afdelingen in alle Vlaamse provincies en Brussel, de zogenaamde commanderijen, die elk minstens vijf proefavonden per jaar organiseren.

www.vlaamsewijngilde.be

Opgericht in 1971

 

Orde van de Ridders van de Heilige Bacchus

De Orde verzamelt liefhebbers van goede wijn in een 'kruistocht (…) tegen de gemanipuleerde wijnen en de chemicus, en vóór de 'vin vraye' en de echte wijbouwers'. Ze verdedigt alle wijnen; de enige voorwaarde is dat ze 'zuiver, gezond en van goed allooi zijn'. De Orde werd in 1947 in Parijs opgericht. Het is een internationale vereniging waaraan nationale verenigingen verbonden zijn, de zogenaamde Grandes Connétablies. De Grande Connétablie van België bestaat uit negen Commanderies, o.a. in Aalst, Antwerpen, Antwerpen-Métropolis, Brugge, Leuven, Sint-Niklaas en Waregem.

stbacchus.free.fr/BE/

Werking: België

 

GEDISTILLEERDE DRANKEN

 

Confrérie van de Hasseltse Jenever

De Confrérie promoot de Hasseltse graan- en fruitjenevers in binnen- en buitenland. Zij wil de tradities rondom het Hasseltse stoken en distilleren behouden. Het uiteindelijke doel is de jenever waardering te geven en hem een plaats te gunnen in het gastronomische en culinaire gebeuren.

Activiteiten: Dag van de Hasseltse Jenever, in het derde weekend van oktober.

Contact
Mon Smitt
Coenestraat 14 - 3511 Stokrooie (Hasselt) (L)
www.confreriehasseltsejenever.be - rolf_sterckse [at] hotmail [dot] com

Vzw, opgericht op 24 februari 1973
Werking: België

 

Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs

De Orde promoot de Oost-Vlaamse graanjenever, onder meer door acties via het kwaliteitslabel O'de Flander.

Activiteiten: Jaarlijks tijdens een weekend in mei organiseert de Orde Jeneverfeesten op een locatie in de buurt van een stokerij. De Orde is ook telkens aanwezig op Accenta Internationale Jaarbeurs in Flanders Expo (september). Tenslotte organiseert de Orde in het voor- en najaar een cursus jeneverkenner.

Contact
Huis van de Economie - Seminariestraat 2 - 9000 Gent (OVL)
T 09 267 86 10 - F 09 267 86 95
www.odeflander.be - chantal [dot] gheysen [at] oost-vlaanderen [dot] be

Vzw, opgericht op 11 juli 1991
Werking: provinciaal

 

(STREEK)GASTRONOMIE

 

Vlaamse Confrérie van de Gastronomie

De Confrérie promoot streekproducten van Vlaamse oorsprong, zowel in hun rechtstreeks verbruik bij de dagelijkse voeding als in associatie met culinaire aangelegenheden. Ze wil de gastronomie bevorderen en organiseert promotiecampagnes, manifestaties, exposities, feestelijkheden, seminaries en cursussen. Haar werkterrein strekt zich uit tot in het buitenland.

Activiteiten: Het Streekproductenfestival Damme Culinair in september en het Salon van de Gastronomie in Brugge in november.

Contact
Leon Van Merhaege
Rijselstraat 67 - 8200 Sint-Michiels (Brugge) (WVL)
vlaamseconfrerievandegastronomie [at] pandora [dot] be

Vzw, opgericht op 6 november 1969
Werking: België

 

De Confrérie van de tantes en nonkels van Valeir

De Confrérie promoot de streekproducten van het Land van Gavere en het plaatselijke toerisme. Zij serveert o.a. valeirkoekjes en -pralines, flupkoekjes en -chocolaatjes, valeirbier, valeirkeswater, breydelham en breydelspek.

Activiteiten: Een jaarlijks kapittel tijdens het laatste weekend van oktober of het eerste weekend van november.

Contact
Freddy De Clercq
Alfred Amelotstraat 56 - 9750 Zingem (OVL)
confrerie [dot] valeir [at] skynet [dot] be

Feitelijke vereniging, opgericht in april 1994
Lid van de Hoge Raad voor Vlaamse Gastronomische Confrérieën
Werking: regionaal

 

VLAM

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, wil de afzet, de toegevoegde waarde, de consumptie en het imago van producten en diensten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw, visserij en agroalimentaire sector bevorderen in binnen- en buitenland. VLAM ondersteunt de gezamenlijke promotie van Vlaamse streekproducten, o.a. door het toekennen van het label streekproduct.be en door het ondersteunen van erkenningsaanvragen op Europees niveau.

Contact
Leuvenseplein 4 - 1000 Brussel
T 02 510 62 11 - F 02 510 62 15
www.streekproduct.be - streekproduct [at] vlam [dot] be

Vzw, opgericht in 1994
Werking: België

 

Het beste van bij ons

De vereniging legt zich toe op het inventariseren van West-Vlaamse streekproducten en het uitbouwen van een documentatiecentrum. Ze promoot West-Vlaamse streekproducten via een website, folders, beurzen en markten. Ze creëert verkooppunten, stimuleert het aanbod van streekproducten in horeca en buurtwinkels en wil streekproducten integreren in toeristische activiteiten. De vereniging promoot streeklabels en stelt geschenkpakketten samen. Tenslotte wil ze ook de netwerking tussen producenten bevorderen.

Activiteiten: STREEK - product, gastronomie en toerisme als onderdeel van de Beurs van de Westhoek tijdens de derde week van januari.

Contact
Freddy Laplace
Westhoek Expo - A. Dehemlaan 27 - 8900 Ieper
T 057 21 91 90 - F 057 21 93 90
www.hetbestevanbijons.be - info [at] hetbestevanbijons [dot] be

Vzw, opgericht op 11 oktober 1989
Werking: provinciaal

 

Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV)

De EROV stimuleert het sociaal-economisch weefsel van de provincie Oost-Vlaanderen door doelgerichte acties. Grote pijlers zijn vorming en begeleidingsprogramma's (KMO's, detailhandel, social profit) enerzijds en anderzijds imago- en sectorondersteunende acties (voeding en drank, sierteelt, bouw, textiel).

Activiteiten: Sinds 2002 vind je op de Groentemarkt (Gent) het Promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten in het Groot Vleeshuis. EROV zorgt ook voor een stand met Oost-Vlaamse streekproducten op de Flikkendag (een zondag eind september) en op Accenta, een Internationale Jaarbeurs in Flanders Expo (september).

Contact
Huis van de Economie - Seminariestraat 2 - 9000 Gent (OVL)
T 09 267 86 10 - F 09 267 86 95
www.erov.be - erov [at] oost-vlaanderen [dot] be

Vzw, opgericht op 12 december 1955
Werking: provinciaal

 

Streekproducten provincie Antwerpen

De vzw, met als roepnaam Antwerpse Streekproducten, wil Antwerpse streekproducten promoten, onderzoeken en inventariseren. Toetssteen vormen de Europese en VLAM-criteria.

Contact
Marc Verheyen
August Van de Wielelei 15 - 2100 Deurne (Antwerpen) (A)
T 03 324 09 19 - F 03 324 84 01
www.koffie-verheyen.be - info [at] koffie-verheyen [dot] be

Vzw, opgericht in 2005
Werking: provinciaal

 

Limburgse Specialiteiten en Delicatessen

Verkoopspromotie van in Limburg geproduceerde streekproducten en delicatessen staat op de agenda van de organisatie. Geïnteresseerden kunnen terecht in de Lekker Limburgwinkel in Hasselt.

Contact
Peter Nulens
Kuringersteenweg 161 - 3500 Hasselt (L)
T 011 87 13 54 - F 011 87 15 75
www.lekkerlimburgs.be - info [at] lekkerlimburgs [dot] be

Cvba, opgericht op 28 januari 1987
Werking: Vlaanderen

 

 

Streekproducten Vlaams-Brabant

De vzw wil de streekproducten en -producenten uit Vlaams-Brabant promoten. Dit doet ze o.a. via het opzetten van promotieacties en verkooppunten en het opstellen van een inventaris van het streekproductenbestand.

Activiteiten: De vereniging is aanwezig op tal van evenementen.

Contact
Paul Vleminckx
Provincieplein 1 - 3010 Kessel-Lo (Leuven) (VLB)
www.streekproductenvlaamsbrabant.be - info [dot] streekproducten [at] vlaamsbrabant [dot] be

Vzw
Werking: provinciaal

 

Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs

De Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs is de grootste internationale vereniging van gastronomen en restaurateurs, met leden verspreid over 70 landen. Zij wil de gastronomie promoten door o.a. maandelijkse eetmalen bij leden restaurateurs en de organisatie van de jaarlijkse wedstrijd 'beste jonge commis restaurateur'.

Contact
Guy Huygens
Steenloos 37 - 1652 Alsemberg (Beersel) (VLB)
www.chaine-des-rotisseurs.be - info [at] chaine-des-rotisseurs [dot] be

Vzw, opgericht op 14 mei 1955
Lid van de Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Paris
Werking: België

 

Euro-Toques (België)

Deze vereniging verdedigt het culinair patrimonium. Zij wil de vakkennis van koks waarborgen en de uitwisseling van technologieën en ideeën bevorderen. Euro-Toques beschermt en promoot streekproducten.

Activiteiten: Trofee Pierre Romeyer, een kookwedstrijd voor alle (hotel)scholen van België.

Contact
Stéphane Pierre
Pacificatiestraat 1 bus 8 - 1210 Brussel
www.eurotoques-belgique.be - stephane [at] stephanepierre [dot] be

Vzw, opgericht in 1986
Onderdeel van Euro-Toques International
Werking: België

 

Les Disciples d'Auguste Escoffier Benelux

Deze vereniging bestaat uit jonge zelfstandige en leidinggevende meesterkoks en sympathisanten. Zij wil de principes en methodes van Auguste Escoffier respecteren en toepassen en het artisanaal klimaat van het beroep bewaren.

Activiteiten: Het galabanket Les Disciples d'Auguste Escoffier Benelux in juni.

Contact
Daniel Lassaut
Kortrijksebaan 75 - 3220 Holsbeek (VLB)
www.escoffier.be - info [at] escoffier [dot] be

Vzw, opgericht op 8 november 1999
Lid van de Ordre international des Disciples d'Auguste Escoffier
Werking: België (Benelux)

 

De Orde der 33 Meesterkoks van België

De Orde werd in het leven geroepen om de essentiële waarden van het koksberoep veilig te stellen. De leden-keukenchefs stellen de kwaliteit van producten en gerechten, het respect voor een vriendelijk onthaal en het promoten van de Belgische en de regionale keuken centraal.

www.33masters.com

 

 

Slow Food Vlaanderen

Slow Food is een internationale beweging, ontstaan in Italië, die zich inzet om de rijkdom aan smaken van kleinschalig geproduceerde producten te bewaren. Een van de projecten van Slow Food is 'de Ark van de Smaak', waarbij authentieke, artisanale streekproducten worden geïnventariseerd en gepromoot. De afdeling Vlaanderen overkoepelt een aantal convivia (regionale ledengroepen) die regelmatig activiteiten organiseren.

www.slowfoodvlaanderen.be - info [at] sfv [dot] be

 

 

Keurbroederschap De Witte Ranke

De keurbroederschap "De Witte Ranke" zet zich in om het toerisme , de streekproducten en de streekgastronomie van West-Vlaanderen te promoten. Jaarlijks wordt de "Hopscheutenhappening" en 2-jaarlijks een kokswedstrijd met hopscheuten georganiseerd.

bart [dot] wemaere [at] poperinge [dot] be

 

 

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....