Cauderlier

Klik op de afbeelding om te vergroten
Publikaties
CAUDERLIER
€ 20,00 (Incl. 0% BTW)

Cauderlier, kok voor burger en koning (boekuitgave, 2005)

ASG-leden werkten jarenlang samen rond de figuur Cauderlier. Dit resulteerde in een uniek naslagwerk over een vergeten 19de eeuwse Belgische kok. Lees er alles over in:
"Cauderlier, kok voor burger en koning" 


Structuur en opzet van het boek

Er is doelbewust gekozen om dit boek te schrijven in een vertellend - anekdotische stijl met hier en daar zelfs een knipoogje. Dit werd gedaan om de leesbaarheid van het vele cijfermateriaal en het grote aantal feiten, zo vlot mogelijk te houden. Ook een leek dient plezier te hebben aan dit boek.

Hieruit mag echter geenszins de verkeerde conclusie getrokken worden dat het feiten- en cijfermateriaal dat in dit boek verwerkt werd, niet wetenschappelijk verantwoord zou zijn. Integendeel, het boek is eveneens een naslagwerk voor geïnteresseerden in de gastronomie.

Alles wat in dit boek staat is getoetst op zijn juistheid aan de hand van opzoekingen in rijks-, kranten- en stadsarchieven, archieven van de burgerlijke stand en het kadaster in verschillende steden van het land, doopregisters, wetenschappelijke naslagwerken en in de gezamenlijke werken van Cauderlier zelf die in het privé-bezit zijn van de onderscheiden leden van de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie. Waar nodig wordt met "refertes" gewerkt. Als er zaken zijn die op vermoedens of gissingen steunen, wordt dit ook duidelijk vermeld, zodat feiten en vermoedens duidelijk gescheiden blijven. Dit werk is de neerslag van jaren opzoekingswerk door verschillende mensen van de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie.

Het eerste deel van het boek tracht een beeld te geven van de figuur Cauderlier, zijn plaats in de gastronomie, de werken die hij heeft geschreven en zijn keuken. De tot op heden meest betrouwbare en accurate bibliografie van de werken van Cauderlier werd eveneens opgenomen.

Het tweede deel is een kleine greep uit zijn rijk receptenrepertoire, aangepast aan deze tijd.

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments