Thema-avond en tentoonstelling 'Eten tijdens WO I' op donderdag 22 november 2018

Op donderdag 22 november 2018 tijdens de “Week van de Smaak” organiseert de ASG samen met het Stadsarchief Hasselt, haar jaarlijkse thema-dag, ditmaal in het kader van de herdenking van 100 jaar “einde WO I” (Den Grooten Oorlog).

17.15: lezing in het Stadsarchief over de oorlogskeuken door Eddie Niesten, auteur van publicaties over landbouw- en voedingsgeschiedenis (o.m. 'Tweemaal oorlog, driemaal honger'), lid van de ASG-redactieraad en regelmatig medewerker aan programma’s rond voeding en volksgebruiken op radio en tv.
Oorlog betekent honger. Maar wie weet nog wat het betekent: eten met bon, zwarte markt, alleen aardappelen, troost in het glas, eten verbergen, woekerprijzen...? Tijdens de Eerste Wereldoorlog moeten de mensen noodgedwongen hun toevlucht nemen tot creatieve recepten. Weten wat en hoe mensen toen aten of wat de soldaten onder de kiezen kregen, geeft heel wat informatie over andere aspecten van de oorlog. De zoektocht en creativiteit om van weinig of niets iets eetbaars te maken staat in schril contract met de overvloed en de mogelijkheden van vandaag.

18.30: Opening van een archieftentoonstelling “Eten in oorlogstijd - documenten rond eten en drinken tijdens W.O. I” met documenten uit het Stadsarchief Hasselt, Bakkerijmuseum Veurne, collectie Eddie Niesten, collectie Robrecht Penders, fotocollectie In Flanders Field Museum - Ieper, Museum Slag der Zilveren Helmen - Halen en eigen ASG-materiaal. Schepen Karolien Mondelaers zal de tentoonstelling officieel openen. Erna is er mogelijkheid tot informeel contact.

Het is niet noodzakelijk, maar om ons te kunnen organiseren: liefst vooraf inschrijven via voorzitter [at] asg [dot] be

De tentoonstelling is tot eind 2018 toegankelijk tijdens de openingsuren  van het Stadsarchief (behalve feestdagen - informatie: www.hasselt.be/nl/stadsarchief):
ma en wo van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur, do van 9 tot 12.30 uur, vrij van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur.

Plaats: Stadsarchief - Rederijkersstraat 42, 3500-Hasselt (B) - gezien de beperkte parkeerruimte in de buurt en omringende straten, is het aanbevolen om op 22 november de gratis parking van het Cultureel Centrum te gebruiken.

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments