Causerie 'De korte keten’ door Sander Dragt op donderdag 20 juni 2019

In het kader van de reeks “Auteurslezingen 2019” organiseert de ASG, na de interessante causerieën van 2018, op donderdag 20 juni 2019 een uiteenzetting op de Lavendelhoeve, waarbij Sander Dragt (bachelor geography - Hoofd afdeling verkoop Maatwerkbedrijf De Wroeter en coördinator Puur Limburg) bereid werd gevonden deze te geven met als onderwerp:
'De korte keten - een duurzaam afzetsysteem waarbij men het aantal schakels tussen producent en consument zo kort mogelijk tracht te houden'

De consument hecht steeds meer belang aan de herkomst van een product. Ook duurzaamheid, waaronder het verminderen van het aantal voedselkilometers, en het ondersteunen van de lokale economie wordt steeds belangrijker.
Toch blijkt het voor de kleine producenten niet altijd gemakkelijk om hun product te verdelen. Dat zag ook de Vlaamse provincie Limburg in België. Daarom namen de provincie Limburg en Toerisme Limburg, in samenwerking met de Centrale Landelijke Gilden, in het kader van het Interreg-project IVa “Groei.kans!”, het initiatief om een provinciaal distributienetwerk voor hoeve- en streekproducten uit te bouwen met als doel om een zo aantrekkelijk mogelijk aanbod van hoeve- en streekproducten in de markt te zetten dat makkelijk beschikbaar is.

Het Arbeidscentrum De Wroeter werd gecontacteerd om een distributiesysteem in de praktijk uit te werken. De Wroeter deed eerder al ervaring op met voedseldistributie via een online bestelsysteem en ook via voedselteams. Al sinds 1982 biedt De Wroeter (St.-Rochusstraat 8, 3720 Kortessem) werk aan mensen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk een plek vinden. Men maakt er ambachtelijke, duurzame en milieuvriendelijke producten - ook op vlak van land- en tuinbouw.

Medewerker Sander Dragt (die ook ervaring had in Nederland op vlak van coördinatie en distributie) werd aangesteld als coördinator van het project met als doel een werkzame structuur op te zetten. Er werd in samenwerking met de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie een manifest opgesteld, een website gemaakt met informatie over het project, de producenten, de afhaalpunten en verdeelcentra en de horecazaken die gerechten bereiden met puur Limburgse producten. Puur Limburg als het Limburgse distributiesysteem voor hoeve- en streekproducten werd reeds voorgesteld op 26 januari 2011.

Sander Dragt zal dieper ingaan op het feit dat de korte keten hip is met kleinschalige initiatieven waarbij consumenten en producenten elkaar ontmoeten en steeds vaker de media halen. Maar moet de korte keten per definitie kleinschalig blijven, of is het haalbaar om ook in onze supermarkten de korte keten een plaats te geven? Men merkt het, ook hier stellen zich tal van problemen. Gedachten en impulsen voor een nieuwe voedingscultuur zijn niet meer weg te denken.

Bij de afsluiting van de avond reiken we de ASG - “Oorkonde Cauderlier 2018” uit aan Sander Dragt voor zijn inzet om van het Puur Limburg – project een succesproject te maken. 

Praktisch:
- Locatie: Lavendelhoeve Olmenbosstraat 25, 3511 Stokrooie-Hasselt (bij ons bestuurslid Emiel Knaepen - Tel.: 00 32 11/252248) - routebeschrijving op www.limburglavendel.be Parkeren is geen probleem.
- Inschrijving: liefst vooraf inschrijven via voorzitter [at] asg [dot] be
- Deelnameprijs: Om de kosten te dekken vragen we 6,- pp. inclusief 2 drankjes (frisdrank of pils – speciaalbieren e.a. zijn voor eigen rekening)

Wie een half uurtje vroeger komt, kan kennismaken met een uniek "stukje Provence" van 4 ha groot met de mediterrane tuin waar de lavendel wordt geoogst (ter plaatse gedistilleerd tot lavendelessence) die gebruikt wordt in badolie, zepen, lavendelkoekjes, honing, pralines, likeur en jenever en ..... sinds kort ook in de Lavendel Gin… Ontdek ook het winkeltje met de lavendel-producten.

 

 

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments