NB Juni 2017

Voorwoord

Beste lezer,

U hebt het eerste nummer van de digitale Nieuwsbrief van de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie (vzw Antwerpen 1981 & stichting Maastricht 2011) op uw scherm. Als voorzitter ben ik ten zeerste verheugd dat dit eerste nummer van deze Nieuwsbrief een feit is. Mijn bijzondere dank gaat uit naar allen die een bijdrage hebben geleverd aan dit nummer.

 

 

Beauvoorde Specialiteitenmarkt 2017

Al meer dan een kwarteeuw lang is het eerste weekend van de krokusvakantie de Toeristen- en Gastronomenfoor te Beauvoorde (Veurne). Over het ontstaan ervan kan men meer vernemen in het artikel “Beauvoorde in de Westhoek, een dorp zonder complimenten maar met een rijke streekgastronomische traditie” dat verscheen in het ASG-tijdschrift Terroir jg 32/2016 nr.1-2 pag. 99-108.

 

 

De Karditsel

Kaasmakers kapen de hoofdprijs weg in hun categorie

Het Italiaanse Consorzio Ecosviluppo Sardegna organiseerde in 1999 voor de eerste maal de BioCaseus, een internationale wedstrijd voor biologische kazen. Ondertussen is de wedstrijd toe aan de 7e editie. In de voorbije edities namen kaasmakers deel uit Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Nederland en België.
De kazen werden op 15 december 2016 beoordeeld door een internationale en onafhankelijke jury naar geur, smaak, structuur, uiterlijk, kleur en textuur.

 

 

Provinciale Innovatie-award Land- en tuinbouw

Op donderdag, 19 januari 2017 werd door gedeputeerde Inge Moors het startschot gegeven voor de zesde editie van de provinciale Innovatie-Award in het bijzijn van een 50-tal landbouwers en plattelandsondernemers. Voor deze tweejaarlijkse wedstrijd trekt de provincie Limburg in totaal 25.000 euro uit om de landbouwsector maximaal te ondersteunen in een permanente zoektocht naar efficiëntie en verbetering. 

 

 

Kok is een knelpuntberoep

Ruim 550 aanwezigen mocht Ludo Geurden, voorzitter Horeca Limburg, op de nieuwjaarsreceptie 2017 van zijn organisatie verwelkomen.  De bijeenkomst had voor de eerste maal plaats in de Hasseltse discotempel “Versuz”.

 

 

Peter Rayen geridderd

Peter Rayen, zaakvoerder van wijnhandel 't Mijnhuys uit Beringen-Mijn en gekend van “Koken met Pit”, werd geridderd in het Grootkapittel van het Luxemburgse Weinbruderschaft Sankt-Kunibert.

 

 

Lid worden?

Wil U graag lid worden ? Vul dan het formulier in op onze website.

  • Individueel lid (abonnee) worden van de A.S.G.
    (zowel voor de vzw ASG in België als voor de stichting ASG in Nederland) kan door jaarlijkse storting van € 35,-

  • Compleet Lidmaatschap voor bedrijven/organisaties/scholen is € 150,-
    (dit is inclusief de vrije toegang van alle leerlingen/tewerkgestelden/… aan de ASG-Bibliotheek van de Smaak).

  • Bedrijfslidmaatschap voor bedrijven/organisaties/attractiepolen/ evenementen/…
    door de ASG erkend als stakeholder met, na goedkeuring, het Terroir-label voor één voorgesteld product/evenement/… te mogen voeren: vanaf € 300,-

 

Administratieve zetel ASG | p/a Stadsarchief  |  Rederijkersstraat 42  | 500 Hasselt (B)
www.asg.be | e-mail: secretariaat@asg.be