Urbain Claeys overleden

Afgelopen nacht is Urbain Claeys overleden. Claeys was van 1988 tot 2002 administrateur-generaal van het Vlaams Commissariaat Generaal voor Toerisme, de voorloper van het huidige Toerisme Vlaanderen. Hij speelde een sleutelrol in de ondersteuning van zowel de sociale als de private toeristische sector in Vlaanderen en bij het op de kaart zetten van Vlaanderen als toeristische bestemming. Claeys was ook de grote bezieler van het bekende toeristische programma ‘Vlaanderen Vakantieland’. Hij werd 78.
“Urbain was een internationaal gerespecteerde autoriteit op het vlak van toerisme, een echte gangmaker voor de ontwikkeling van het toerisme in Vlaanderen”, zegt huidig administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde. “Als commissaris-generaal was hij mijn voorganger en bouwde hij in de jaren '80 en '90 Toerisme Vlaanderen uit tot een sterke referentieorganisatie. De begrippen ‘Toerisme Vlaanderen’ en ‘Vlaanderen Vakantieland’ hebben we trouwens aan hem te danken. Persoonlijk denk ik aan hem terug als een beminnelijk man die in zijn geheel eigen stijl mensen en standpunten kon samenbrengen en verzoenen. Ik wens zijn echtgenote en familie veel sterkte bij het verwerken van dit heengaan en hoop dat ze troost mogen putten uit vele mooie herinneringen.“

Vlaams minister-president Geert Bourgeois bewaart de beste herinneringen aan de vele ontmoetingen en gesprekken met Urbain Claeys. Hij prijst zijn grote verdiensten voor het Vlaams toerisme. De minister-president biedt zijn innige deelneming aan aan de nabestaanden. Ook huidig Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts biedt familie en vrienden zijn condoleances aan: “Urbain Claeys was een pionier. Toen hij in 1988 bij het Commissariaat Generaal begon, was dit een bescheiden dienst met een kleine ploeg medewerkers. Het is in grote mate aan Urbain te danken dat Toerisme Vlaanderen vandaag een slagkrachtige organisatie is die Vlaanderen op de kaart zet. We leggen daarbij nog altijd klemtonen die nauw aan het hart van Urbain lagen, zoals de promotie van de Vlaamse gastronomie en de ondersteuning van toerisme voor álle Vlamingen”.

West-Vlaming Urbain Claeys doctoreerde in 1971 aan de Universiteit van Leuven en deed er onderzoek over de vrijetijdsbesteding van de Vlaming vanuit sociaal perspectief. Zijn hele loopbaan – zowel als academicus als binnen de overheid – zette hij zich in voor de democratisering van sport, toerisme en cultuur. Hij verliet de universiteit in 1978 een eerste maal om kabinetsmedewerker te worden van Rika De Backer, CVP-minister voor Cultuur. Claeys was er adviseur voor sport, jeugd en commercieel toerisme. Begin jaren tachtig werd hij opnieuw hoogleraar sociologie. In 1987 werd hij gevraagd om te solliciteren voor de job van Commissaris-Generaal van Toerisme, een functie die hij tot 2002 zou uitvoeren. Claeys stond ook aan de wieg van de Masteropleiding Toerisme die de KU Leuven dan samen met verschillende andere hoger onderwijs instellingen heeft opgestart.  Er bestaat trouwens ook een Urbain Claeysfonds voor het bevorderen van de organisatie en de kwaliteit van de Master in Toerisme. Claeys was ook bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van het sociaal toerisme in Vlaanderen. Onder zijn impuls deed Toerisme Vlaanderen belangrijke investeringen in jeugdverblijven. Claeys was ook jarenlang het gezicht van de vzw Tafelen in Vlaanderen, het toenmalige samenwerkingsverband tussen de Vlaamse horeca- en toeristische sector.

Begin 2013 kreeg Urbain Claeys uit handen van Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois de award van Gouden Vakantiemaker. Claeys kreeg van de jury een dikke pluim omdat hij zich na zijn professionele carrière bij Toerisme Vlaanderen bleef inzetten voor de promotie van onze Vlaamse gastronomie.

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....