Afgelast - ASG-causerie 'Eten wat de pot schaft? De evolutie van de eetcultuur tijdens de jongerenvakanties van CM vanaf 1947'

In het kader van de reeks 'Auteurslezingen' presenteert ASG-bestuurslid Clem Reynders op woensdag 22 april 2020 deze uiteenzetting van Gerda Broekmans over wat jongeren eten tijdens de jeugdkampen van de CM (Christelijke Mutualiteiten - een Belgisch ziekteverzekeringsfonds) en of dat in het verlengde ligt van het dagdagelijkse eetpatroon thuis. Dit laatste was in elk geval de startvraag van mevr. Broeckmans voor haar afsluitende masterproef tot het behalen van haar master in de geschiedenis in 2019 aan de KU Leuven onder leiding van promotor prof. dr. Nelleke Teughels (Onderzoeksgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750).

Met haar lezing geeft mevr. Broeckmans ons inzicht in haar scriptie Eten wat de pot schaft? De evolutie van de eetcultuur tijdens de jongerenvakanties van CM vanaf 1947” en krijgt men een verhelderende kijk op iets wat toch voor kinderen belangrijk is op kamp: wat kwam er op de kamptafel, hoe veranderde dat in de loop van 70 jaar, wat waren de oorzaken van die veranderingen en waarin lag de eigenheid van de CM eetgewoontes… Misschien wekt het nog herinneringen op!

In 1977 was spaghetti nog steeds vreemd voor de kinderen op kamp van de ziekenkas, vandaag staat het met stip op nummer één. Een halve liter melk, veel aardappelen en 500 gram brood per dag… en verder vooral geen complimenten. Dat stond vijftig jaar geleden op het menu, en soms was het ook van “En ze kregen allemaal diarree...”. Vandaag lopen de monitoren met epi-pen op zak, zijn er aparte pannen voor vegetariërs en is het schipperen tussen gluten, pinda’s en lactose… kortom van eten wat de pot schaft tot menu's op maat!

Mede wegens haar ervaring als diensthoofd gezondheidszorg CM Limburg en docent organisatie gezondheidszorg aan het PCVO Hasselt is rechtstreekser informatie over dit alles voor ons waarschijnlijk niet denkbaar.      

Praktisch:

- Datum: woensdag 22 april 2020 om 19u30
- Locatie: Lavendelhoeve Olmenbosstraat 25, 3511 Stokrooie-Hasselt (bij ons bestuurslid Emiel Knaepen - Tel.: 00 32 11/252248) - routebeschrijving op www.limburglavendel.be Parkeren is geen probleem.
- Inschrijving: liefst vooraf inschrijven via voorzitter [at] asg [dot] be; maar onaangemeld ook steeds van harte welkom.
- Deelnameprijs: Om de kosten te dekken vragen we 10,- pp. inclusief 2 drankjes (frisdrank of pils – speciaalbieren e.a. zijn voor eigen rekening)

Wie een half uurtje vroeger komt, kan kennismaken met een uniek "stukje Provence" van 4 ha groot met de mediterrane tuin waar de lavendel wordt geoogst (ter plaatse gedistilleerd tot lavendelessence) die gebruikt wordt in badolie, zepen, lavendelkoekjes, honing, pralines, likeur en jenever en ..... sinds kort ook in de Lavendel Gin… Ontdek ook het winkeltje met de lavendel-producten.

 

 • Administratieve zetel ASG
  p/a Stadsarchief
  Rederijkersstraat 42
  3500 Hasselt (B)
  VZW Ondernemingsnummer 422.459.744

 • Administratieve zetel ASG stichting
  p/a “Dormio Resort Maastricht”
  Kamer van Koophandel (NL)
  Registernummer 51802139


 • ASG Secretariaat:
  E-mail: secretariaat [at] asg [dot] be

 

 Lid worden?


Voor onze leden zijn er tal van extra voordelen:

 • toegang tot het ledengedeelte van onze website

 • 4 maal per jaar ons digitale magazine "Terroir"

 • mogelijkheid tot gratis opzoekigen in de "Bibliotheek van de Smaak"

 • deelname aan ASG Algemene Ledendag

 • ....

 

Comments